Mekane buhtlenas podsećaju na detinjstvo i onaj bezbrižan period, kada nas je posle igre čekalo vruće slatko pecivo na stolu. Mi vam predlažemo da napravite slane buhtle, ako niste ljubitelj slatkog doručka ili večere. Punite ih nadeov od dve vrste sira, a ako želite možete da ubacite šunku ili neko povrće. Na jugu Srbije ovo pecivo se zove kravajčići, a u nekih krajevima to su i buhtle.

  • Sastojci:
  • Za testo:
  • 1 sveži kvasac
  • 1/2 kašičice šećera
  • 200 ml mleka
  • 600 g brašna
  • 80 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 200 ml jogurta
  • Za nadev:
  • 250 g belog sira
  • 80 g tvrdog sira
  • 1 jaje
  • Za premazivanje:
  • 1 jaje
  • susam

Priprema:

U toplom mleku razmutute kvasac i šećer, pa ostavite 10 minuta da se aktivira. Zatim u tu posudu dodajte prosejano brašno, ulje, so, jaje i žumance, jogurt, pa umesite glatko testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji nekih sat vremena ili dok se ne udvostruči. Pomešajte mrvljeni beli sir sa rendanim tvrdim i dodajte začine po želji, kao i jaje. Sve dobro sjedinite. Podelite testo na nekoliko delova i oblikujte loptice.Šakama pritisnite svaku, stavite kašiku nadeva i ponovo oblikujte loptice. Ređajte na nauljeni pleh. Premažite umućenim jajetom i pospite susamom. Ostavite da odstoje još 15 minuta, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.

Izvor: Stvar ukusa