Ima li nečeg boljeg od mirisa toplog peciva koji se širi kućom? Priuštite ukućanima i sebi doručak ili večeru iz snova, bez odlaska u pekaru. Napravite mekane pogačice koje će se razgrabiti u trenu. Sigruno smo da ćete pogačice sa sirom pripremljene na ovaj način rado spremati iznova i iznova.
- Sastojci:
- 400 ml tople vode
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 kašičica sirćeta
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica soli
- 500 g brašna
- 100 g putera
- 1 šolja ulja
- 400 g sira po želji
- Za premazivanje:
- 2 žumanceta
Priprema:
U posudu ubacite suvi kvasac, pa dodajte toplu vodu. Promešajte dobro, pa dodajte sirće, ulje, brašno, so i promešajte, pa zamesite testo. Temeljno premesite rukom i kada testo postane meko i nelepljivo, ostavite u posudi prekrivenoj krpom na 10 minuta. Pospite malo brašna po radnoj površini, rukama malo pritisnite i raširite testo, pa podelite na 12 delova. Svaki deo rukama oblikujte u lopticu, pa na površini posutoj brašnom razvijte oklagijom u duguljast oblik. Pomešajte otopljen puter i ulje, pa podmažite vatrostalnu posudu. Ubacite 1 razvučeni deo testa, pa ga premažite smesom sa puterom i uljem, isto to učinite i sa drugim koji ćete staviti pored prvog. Ređajte na njih nove slojeve testa i podmazujte, pa pokrijte i ostavite da odstoji 20 minuta. Potom stavite oklagiju na posudu i preklopite preko dva komada razvučenog testa. Premestite na radnu površinu. Rukama postepeno razvlačite i tapkajte testo dok ne dobijete dugački valjak, držeći oklagiju. Uvijte u 2 rolnice, pa uklonite oklagiju. Ponovite postupak do utroška testa. Svaku pojedinačnu rolnicu podelite na 2 dela, pa rukama spljištite ivicu ka sredini, tako da dobijete krug. Razmesite malo oklagijom, pa ubacite nadev od sira. Preklopite i to učinite sa svim ostalim. Poređajte u pleh obložen pek papirom, pa pokrijte kuhinjskom krpom. Ostavite da odstoji 15 minuta. Premažite umućenim žumancem. Pecite na 180°C dok ne porumene.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa