Ne postoji poznatija srpska pita od gibanice, a nije nimalo teška za pripremu. Svaka domaćica nauči brzo da je sprema, a mi predlažemo da napravite i letnju verziju. Iskoristite sezonu tikvica i u nadev dodajte ovo povrće koje svi vole. Bogata i raskošna pita dopašće vam se na prvi zalogaj, a kombinacija sira, tikvica i pavlake je prosto savršena.
- Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 1 kg tikvica
- 500 g feta sira
- 1 kisela pavlaka (180 g)
- 3 jajeta
- Za premazivanje:
- 1 jaje
- 50 ml ulja
- 50 ml mleka
- 1/2 kesice praška za pecivo
Priprema:
Tikvice oljuštite i izrendajte, pa stavite u posudu i posolite. Ostavite nekih 15 minuta da puste vodu, pa dobro procedite. Umutite jaja, pa dodajte mrvljenu fetu i kiselu pavlaku. Posolite i sve dobro sjedinite. Premažite koru smesom i urolajte, pa napravite puža. Stavite na sredinu tepsije. Sledeću koru premažite filom i urolajte, pa obmotajte oko puža na sredini. Tako uradite dok ne utrošite sve sastojke. Ako vam je lakše svaku koru možete da zgužvate i umočite u fil, pa da ređate u tepsiju. Ako se odlučite za drugu verziju onda obavezno dno tepsije obložite korom. Umutite jaje, pa dodajte ulje, mleko i prašak za pecivo. Dobro sjedinite i prelijte preko gibanice. Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 40 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa