Za danas predlažemopužiće i to od domaćih kora - pecivo kao iz omiljenih pekara. Razvlače se domaće kore, pa pune nadevom od dinstanog crnog luka i začina. Hrskava korica, a aromatično punjenje. Ništa lepše! U slanoj ili slatkoj varijanti, pužićima će se posebno obradovati najmlađi ukućani.
Sastojci:
- Za testo:
- 1 kašičica kvasca
- 400 ml tople vode
- 1 kašičica soli
- 550 g brašna brašna
- Za podmazivanje:
- 140 g biljnog margarina
- Za punjenje:
- 6-7 kašika ulja
- 2 crna luka
- 1 kašičica ljute paprike
- 1 kašičica crnog bibera
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 kašičica soli
Recept za pužiće sa lukom od domaćih kora:
U posudu ubacite kvasac i toplu vodu, pa dobro promešajte. Postepeno dodajte brašno i so, pa zamesite testoza pužiće koje se ne lepi za ruke. Pospite malo brašna po radnoj površini i mesite rukama još 7-8 minuta. Podelite domaće kore na 4 jednaka dela, pa rukama oblikujte u loptice. Pokrijte ih i ostavite da odstoje 20 minuta. Pospite brašno po radnoj površini opet, pa razvucite oklagijom lopticu testa u veliki krug i premažite omekšalim puterom. Preklopite ivice ka sredini, premažite puterom nepremazane delove, pa preklopite u oblik kocke. Isti postupak ponovite sa preostalim domaćim korama. Prekrijte testo prozirnom folijom i ostavite u zamrzivaču oko 25-30 minuta. Zagrejte ulje u tiganju pa ubacite iseckan crni luk, dinstajte na srednjoj vatri dok luk ne omekša. Ubacite ljutu papriku, biber, slatku papriku, so, pa dobro promešajte. Dinstajte još 3 minuta, pa sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Pospite brašno po radnoj površini i jednoj kocki testa, pa razvucite oklagijom na 5mm debljine. Podelite najpre napola uzdužno, pa na 14 delova ukupno. Po sredini rasporedite nadev od luka, urolajte, pa umotajte u oblik pužića. To učinite i sa preostalim delovima domaćih kora. Poređajte pužiće po plehu obloženom pek papirom. Pecite pužiće sa lukom u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45-50 minuta. Predlažemo i pužiće sa ajvarom i sirom od lisnatog testa.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa