Sastojci:
- 1 kg krompira
- 2 kašike ulja
- 1 crni luk, sitno isečen
- 450 g praziluka, sitno isečenog
- 80 g slanine, isečene na kockice
- 30 g putera, plus dodatak za podmazivanje
- 250 ml mleka
- 1 srednje jaje
- šaka peršuna, iseckanog
- prstohvat paprike
- 90 g kačkavalja, narendanog
Recept za pitu od pire krompira:
Kako biste napravili pitu od pire krompira prepolovite ili razrežite na četvrtine krompir, tako da komadi budu otprilike iste veličine. Stavite u šerpu, dodajte hladnu vodu da ga prekrije, dobro posolite i prokuvajte. Krčkajte 20 minuta dok ne omekša.
U međuvremenu zagrejte ulje u tiganju na laganoj vatri. Dodajte luk i praziluk i pržite 10 minuta dok ne omekša. Dodajte slaninu i pržite 3-5 minuta dok ne porumeni. Začinite po ukusu i ostavite sa strane.
Zagrejati rernu na 190°C/ventilator 170°C. Krompir dobro ocedite i krupno izgnječite, pa umešajte puter i mleko. Dobro začinite i dodajte jaje. Promešajte da se sjedini. Umešajte mešavinu praziluka, peršuna, paprike i pola sira, pa punite tepsiju premazanu puterom.
Pospite preostalim kačkavaljem i pecite u zagrejanoj rerni 35-45 minuta dok ne porumeni. Servirajte odmah. Možda ćete želeti da napravite i carsku pitu za predjelo.
Pročitajte i kako se pravi jednostavna pita sa kupusom
BONUS VIDEO
StvarUkusa