Pita od pire krompira sa prazilukom, slaninom i sirom

Pita od pire krompira je jednostavna, mekana i grabi se kašikom.

Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 2 kašike ulja
  • 1 crni luk, sitno isečen
  • 450 g praziluka, sitno isečenog
  • 80 g slanine, isečene na kockice
  • 30 g putera, plus dodatak za podmazivanje
  • 250 ml mleka
  • 1 srednje jaje
  • šaka peršuna, iseckanog
  • prstohvat paprike
  • 90 g kačkavalja, narendanog

Recept za pitu od pire krompira:

Kako biste napravili pitu od pire krompira prepolovite ili razrežite na četvrtine krompir, tako da komadi budu otprilike iste veličine. Stavite u šerpu, dodajte hladnu vodu da ga prekrije, dobro posolite i prokuvajte. Krčkajte 20 minuta dok ne omekša.

U međuvremenu zagrejte ulje u tiganju na laganoj vatri. Dodajte luk i praziluk i pržite 10 minuta dok ne omekša. Dodajte slaninu i pržite 3-5 minuta dok ne porumeni. Začinite po ukusu i ostavite sa strane.

Zagrejati rernu na 190°C/ventilator 170°C. Krompir dobro ocedite i krupno izgnječite, pa umešajte puter i mleko. Dobro začinite i dodajte jaje. Promešajte da se sjedini. Umešajte mešavinu praziluka, peršuna, paprike i pola sira, pa punite tepsiju premazanu puterom.

Pospite preostalim kačkavaljem i pecite u zagrejanoj rerni 35-45 minuta dok ne porumeni. Servirajte odmah. Možda ćete želeti da napravite i carsku pitu za predjelo.

Pročitajte i kako se pravi jednostavna pita sa kupusom

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za pitu sa tikvicama koja se lako pravi  Instagram/eczdytincibulut

StvarUkusa