Tortilja je verovatno najjednostavnije špansko jelo, i važi za najtraženiju hranu u ovoj zemlji. Servira se kao tapas u svim kafićima i pabovima u Španiji te je pored toga savršena za sve vrste manjih i većih okupljanja.
Za pripremanje španske tortilje vam je potrebno:
- 300 g krompira
- jedan crveni luk
- maslinovo ulje
- 5 velikih jaja
- so i biber
Priprema:
Ogulite krompir i isecite ga na tanke kriške. Ogulite i isecite luk. Ugrejte maslinovo ulje u tiganju a zatim dodajte prvo luk pa onda i krompir.
Smanjite vatru i sve mešajte 25-30 minuta dok luk ne dobije zlatnu boju i dok se krompir ne raskuva. Pokušajte da ne mešate previše da se krompir ne bi raspao.
Jaja razbijte u posudu, dodajte so i biber.
Kada se luk i krompir skuvaju, sklonite ih s vatre i dodajte im jaja, zatim nastavite pržiti na laganoj vatri narednih 20 minuta. Lagano okrenite tortilju uz korištenje tanjira, tako da se i druga strana jednako ispeče. Kada obe strane budu jednake zlatnožute boje, sklonite je s vatre.
Sačekajte da se ohladi pa je isecite i poslužite. Tortilju možete jesti uz salatu, heb, umake, sir, različite vrste mesa... Prijatno!
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: Stvar ukusa/klix.ba