Kada krene sezona kiselog kupusa svi se najviše raduju sarmama. Ako vam je ostalo kupusa od prošle godine iskorsitite ga, ali možete da ga ukiselite i za dva dana. Možete naravno da koristite i svež kupus, samo morate da ga blanširate u vodi 5 minuta, kako bi listovi omekšali. Sarma rolatu od kiselog kupusa niko neće odoleti, a biće odlično posluženje i za slavu ili neki praznik. Fantasično jelo možete da prelijte i neobičnim bešamel sosom koji se pravi od jogurta, a u nastavku teksta pročitajte kako da ga spremite.
- Sastojci:
- 1/2 kiselog kupasa
- 700 g mlevenog mesa
- 150 g pirinča
- 1 crni luk
- 2 šargarepe
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 kašičica timijana
- 1/2 kašičice kumina
- maslinovo ulje
- Za sos:
- 40 g maslaca
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 kašike brašna
- 600 ml jogurta
- 250 ml vode
- 1/2 kašičice muskatnog oraščića
Priprema:
Propržite sitno seckan luk i šargarepu, a zatim dodajte mleveno meso. Kada i ono malo proprži dodajte pirinač, posolite i pobiberite, pa pospite timijanom, slatkom paprikom i kuminom. Sipajte malo vode i ostavite na šporetu još nekih 5 minuta. Tepsiju premažite maslinovim ulje, pa poređajte listove kiselog kupusa. Preko sipajte pola nadeva od mesa, pa stavite još 2-3 lista kupusa i sipajte ostatak nadeva. Pokrijte listovima kupusa. Maslinovo ulje pomešajte sa 1/2 kašičice slakte paprike i premažite kupus. Pokrijte folijom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 50 minuta. Onda skinite foliju i pecite još 10 minuta na 220°C. Zagrejte puter i ulje, pa propržite brašno. Dodajte jogurt i vodu i posolite, pobiberite i začinite muskatnim oraščićem. Kada se zgusne gotov je i prelijte rolat od kiselog kupusa.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE