MESNA ŠTRUDLA - POPULARNO AMERIČKO JELO: Voleo ju je i Ričard Nikson, a super je posluženje za slavu

Mesnu štrudlu možete da poslužite kao predjelo ili glavno jelo za Svetog Luku.

Shutterstock

Mesna štrudla je jelo od mlevenog mesa koje je pomešano sa raznovrsnim začinima, pa formirano u obliku vekne ili rolata, a zatim pečeno ili dimljeno. Amerikanci obožavaju da je jedu, a bila je i omiljeno jelo američkog predsednika Ričarda Niksona. On je mesnu štrudlu učinio popularnom sedamdesetih godina, a recept po kojem mu je žena pravila se delio u Beloj kući. Kada se ispeče preliva se neobičnim umakom, a služi se za ručak, večeru ili slavsko predjelo. 

  • Sastojci:
  • 170 g krutona sa ukusom belog luka 
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice kajenskog bibera
  • 1 kašičica mlevenog čilija
  • 1 kašičica sušenog timijana
  • 1/2 crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 3 cela čena belog luka
  • 1/2 crvene paprike
  • 1 kg mlevenog mesa 
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 jaje
  • Za preliv:
  • 1/2 šolje kečapa
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • malo vorčester sosa 
  • malo ljutog tabasko sosa 
  • 1 kašika meda

Priprema:
U blenderu pomešajte krutone, biber, kajenski biber, čili i timijan i dobro izblendirajte. Sipajte u neku posudu, pa u blender dodajte secakni crni luk, šargarepu, papriku i beli luk. Opet dobro izblendirajte. Dodajte u onu posudu gde su krutoni. Dodajte i mleveno meso, pa posolite. Stavite i jaje i dobro sjedinite rukama. Stavite smesu sa mlevenim mesom u užu pravougaonu posudu i lepo utisnite. Na pleh stavite pek papir, pa okrenite posudu sa mesom na dole i sklonite je. Na sredini pleha treba da ostane samo pravougaona smesa od mesa. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C. Pomešajte kečap, kim, vorčester i tabasko sos, kao i med, pa pred kraj pečenja premažite mesnu štrudlu. Nekih 10-15 minuta pred kraj. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE