Rižoto je jelo mediteranske kuhinje, nastalo u Španiji. Takođe je zastupljeno u kineskoj tradicionalnoj kuhinji, srpskoj, makedonskoj...Glavni sastojak rižota je pirinač (riža - po čemu je i rižoto dobio ime), osim toga potrebni su: crni luk, beli luk, začini (so, biber, origano, soja-sos), sezonsko ili smrznuto povrće (npr. karfiol, grašak, šargarepa, brokoli). U rižito takođe mogu biti dodati komadići mesa, soje, morski plodovi i sl. U rižoto mogu biti dodata i jaja, po potrebi.
- Sastojci:
- 2 kašike ulja
- 3 jajeta
- pola glavice crnog luka
- 1 šargarepa
- 300 g mlevene svinjetine
- so, biber
- 2 čena belog luka
- 1 šolja smrznutog graška
- 4 šolje kuvanog belog pirinča
- 2 kašike soja sosa
Priprema:
U velikom tiganju na srednjoj vatri zagrejte kašiku ulja. Sipajte umućena jaja i ostavite da odstoji nekoliko sekundi pre nego što ih lagano promešate i preklopite. Sklonite ih iz tiganja i ostavite na stranu. U istom tiganju zagrejte preostalu kašiku ulja pa dodajte seckani luk i šargarepu. Dinstajte, povremeno mešajući, dok povrće ne omekša. Dodajte mlevenu svinjetinu u tiganj i začinite solju i biberom, a zatim dinstajte dok svinjetina više ne bude ružičasta. Umešajte beli luk i grašak i kuvajte oko 1 minut. Dodajte skuvan pirinač, a zatim umešajte soja sos. Promešajte sve i vratite umućena jaja. Poslužite odmah.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE