KAKO SE PRAVI PREBRANAC: Može da se jede kao posni prilog, ali i za ručak uz meso ili salatu

Prebranac nije teško napraviti, a svi ga vole.

Shutterstock

Pored izvrsnog ukusa, pasulj je bogat izvor belančevina, kalijuma, kalcijuma, fosfora i gvožđa. Možete da ga pripremate na milion načina, tako što ćete da ga koristite u salati, možete da napravite čorbu ili paštetu, a Srbi najviše vole da jedu čorbast pasulj ili prebranac. Ako ste i vi ljubitelj prebranca, onda vam predlažemo da isprobate ovaj lak recept. 

  • Sastojci:
  • 1 kg pasulja tetovca
  • 1,5 kg crnog luka
  • 5 lovorovih listova
  • 200 ml ulja
  • 2 kašike mlevene crvene paprika

Priprema:
Očistite pasulj od loših zrna, potopite ga u hladnu vodu i ostavite preko noći da odstoji. Zatim procedite, sipajte novu vodi i stavite da se kuva dok ne proključa. Opet procedite, sipajte novu vodu i kuvajte dok zrna ne omekšaju. Pazite da se zrna ne prekuvaju. Crni luk sitno iseckajte, pa propržite na ulju i posolite. Kada omekša i dobije zlatnu boju sklonite sa šporeta i pospite mlevenom paprikom. Promešajte. Pasulj procedite i sipajte u vatrostalnu ili zemljanu posudu, pa preko sipajte crni luk sa sve uljem. Promešajte i stavite lovorovo lišće preko. Pecite na 180°C oko 2 sata. Nekoliko puta možete da otvorite rernu da promešate. 

Izvor: Stvar ukusa