Ukoliko vam je od prethodnih dana preostalo nekog mesa, bilo da je svinjsko, pileće ili juneće, iskoristite ga da napravite gulaš. Dodajte još malo povrća i pregršt začina i dobićete sjajan ručak. Uživajte!
Sastojci:
- 500 g ostataka mesa (pečeni svinjski but, pečena pileća prsa, ili kombinacija više vrsta mesa)
- 2 kašike ulja
- 1 veća glavica crnog luka, sitno iseckana
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 šargarepe, iseckane na kolutove
- 2 paprike (crvena, žuta ili zelena), iseckane na kockice
- 2 krompira, iseckana na kockice
- 2 kašičice aleve paprike
- 1 kašičica sušenog majčinog dušica
- 1 kašičica sušenog bosiljka
- 800 ml goveđe ili pileće supe (možete koristiti i vodu ako nemate supu)
- so i biber po ukusu
- sitno seckani peršun za posipanje (opciono)
Priprema:
Ako koristite ostatak pečenog mesa, isecite ga na manje komade. U velikom loncu zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte iseckani luk i beli luk i dinstajte ih nekoliko minuta dok ne postanu staklasti. Dodajte šargarepu, papriku i krompir u lonac. Nastavite sa dinstanjem povrća još nekoliko minuta dok ne omekšaju. Dodajte alevu papriku, majčinu dušicu i bosiljak i promešajte da se začini sjedine sa povrćem. Dodajte komade mesa u lonac i promešajte da se sjedine sa povrćem i začinima.
Postepeno sipajte goveđi ili pileći bujon u lonac. Dodajte dovoljno tečnosti da pokrije meso i povrće, ali ne previše. Po potrebi možete da dodate još bujon tokom kuvanja, ako je potrebno. Smanjite temperaturu, pokrijte lonac i ostavite gulaš da se krčka još kratko. Povremeno promešajte tokom kuvanja.
Kada je gulaš gotov, probajte i prilagodite začine prema ukusu. Dodajte so i biber po potrebi. Poslužite topao, posut seckanim peršunom, uz kriške svežeg hleba ili prilog po želji (knedle, testeninu, pire krompir itd).
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa