RECEPT DANA - MUSAKA OD TIKVICA: Savršeno ukusna i topla i hladna, a tajna je u nadevu i prezlama

Za ručak napravite musaku od tikvica koja će se svideti celoj porodici.

Stvar Ukusa

Tikvice su idealno letnje povrće, jer ne samo da možete da pravite najraznovrsnija jela od njih, već su jeftine i zasitne. Pored ćufti, punjenih ili grilovanih, možete da napravite i musaku od tikvica. Sigruni smo da ste je pravili do sada, ali ovako ukusnu morate da probate. Napravite čuveni ragu (koji se koristi za bolonjeze i lazanje) umesto klasičnog nadeva, a tikvice obavezno bogato pospite prezlama jer će biti hrskavaije.Takođe, za preliv koristite paradajz sos umesto mleka i napravićete musakuza koju će se tražiti parče više. 

  • Sastojci: 
  • 1,2 kg tikvica 
  • 400 g mlevenog mesa (po izboru) 
  • 800 ml paradajz soka 
  • malo svežeg ruzmarina 
  • malo sveže nane 
  • 3 jajeta 
  • 3 crna luka 
  • 4 čena belog luka 
  • prezle 

Priprema: 

U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, pa kada on omekša dodajte mleveno meso. Posolite i pobiberite, a kada se meso proprži sipajte paradajz sos (650 ml). Krčkajte dok se sos ne redukuje, pa pred kraj dodajte seckanu nanu i ruzmarin. Tikvice isecite na kolutove, pa posolite i ostavite da puste vodu nekih 10-15 minuta. Osušite ih ubrusom. Vatrostalnu posudu nauljite, pa poređajte red tikvica i bogato ih pospite prezama. Preko stavite nadev od mesa, pa ponovo poređajte tikvice i pospite ih prezlama. Tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke, a poslednji red treba da budu tikvice. Jaja umutite, pa u njih sipajte i paradajz sos (150 ml) i prelijte preko. Pokrijte alu folijom i pecite na 200°C oko 30 minuta, a zatim skinite foliju i pecite još 15 minuta. 

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Recept za grčku pitu od tikvica sa fetom i jogurtom  TikTok/mamazilla.moodforfood

Izvor: Stvar ukusa