Boranija dolazi iz Meksika, a ova namirnica bogatog je nutritivnog sastava i preporučuje se u raznim dijetama. Boranija je puna minerala, vitamina i vlakana koji su važni za zdravlje. Sprema se lako, može biti varivo, može da se koristi u salatama, a može i da se ispeče i kombinuje sa raznim ukusima. Mi vam predlažemo da za ručak napravite boraniju sa mesom i tajnim sastojkom. U pitanju je ajvar koji ovom jelu daje poseban šmek.
- Sastojci:
- 1 kg boranije
- 500 g junećeg mesa
- 1 ljubičasti luk
- 4 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 2 štapića celera
- 1 tikvica
- 2 kašike ajvara
- 100 ml paradajz sosa
- 1 kašičica slatke paprike
- 1/2 kašičice kurkume
- malo majčine dušice
- 30 g putera
Priprema:
Isecite luk na rebarca, pa propržite na malo ulja i malo istopljenog putera (15 g). Kada omekša dodajte meso isečeno na kockice, mleveni beli luk i sitno seckanu šargarepu (1 komad). Dinstajte još 20-tak minuta. Zatim dodajte boraniju i preostali puter. Dinstajte još 20 minuta, a onda dodajte rendanu šargarepu (1 komad), tikvicu i celer. Promešajte, pa dodajte ajvar i paradajz sos. Opet promešajte. Smanjite temepraturu i kuvajte još 2 sata. Ako vam zafali malo vode sipajte, ali ne nalivajte previše.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa