Mesni rolati savršenu su za bilo koju prazničnu trpezu, a možete ih služiti kao predjelo ili samostalno jelo u svakodnevnim prilikama. Pravi ljubitelji mesa neće moći da odole rolatu od svinjetine, govedine i pančete, punjene mocarelom koja se topi u ustima. Služen uz sos od paradajza i belog luka, nijedan drugi mesni rolat neće mu biti ravan.
- Sastojci
- 700 g mlevene govedine
- 300 g mlevene svinjetine
- 4 kriške hleba
- 50 ml mleka
- 1 šargarepa
- 4 pečurke
- 2 ljutike
- 2 čena belog luka
- malo origana
- malo svežeg peršuna
- malo svežeg ruzmarina
- 90 g tvrdog sira
- 2 jaja
- 3 kašičice soli
- malo crnog bibera
- 400 g pančete
- 200 g mocarele
- Za sos:
- 1 ljutika
- 1 čen belog luka
- malo maslinovog ulja
- 2 kašike paradajz sosa
- 400 ml kuvanog paradajza
- malo soli
- malo crnog bibera
- malo bosiljka
- 1 kašičica origana
Priprema:
U posudi pomešajte rukom mlevenu govedinu i svinjetinu. Odvojte sredinu iz kriški hleba, rascepkajte je, pa u odvojenoj posudi prelijte sa mlekom. Usitnite 2 ljutike i 2 čena belog luka, pa pomešajte sa mesom. Izrendajte šargarepu, pečurke i tvrdi sir, pa dodajte u meso. Iscedite višak mleka iz hleba, pa dodajte u meso, a potom dodajte i jaja. Iseckajte i ubacite malo svežeg origana, peršuna iruzmarina. Ubacite 3 kašičice soli, crni biber, pa dobro sjedinite rukama meso, začine i povrće. Po prozirnoj foliji poređajte listove pančete, u dva reda koja se međusobno preklapaju, pa po njima rasporedite smesu sa mesom. Mocarelu isecite po dužini na 4 dela, pa je ubacite po sredini smese sa mesom i prekrijte tom smesom. Uz pomoć prozirne folije, prilepite pančetu. Koncem pričvrstite delove, pa ukrasite rolat ruzmarinom. Pecite na 180°C oko 45 minuta, zatim na 220°C još oko 15 minuta. Iseckajte ljutiku i čen belog luka, pa ga propržite na maslinovom ulju. U šerpu ubacite paradajz sos, kuvani paradajz, dobro promešajte, pa ubacite so, biber, bosiljak, origano, ponovo promešajte i sklonite sa vatre. Služite rolat uz sos kada se ohladi.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa