NAPRAVITE NAJBOLJU BEČKU ŠNICLU: Po tradicionalnoj recepturi sa mekanom teletinom

Bečka šnicla je jedno od najpopularnijih jela - napravite je kao u restoranima.

Printscreen/YT/Home Cooking Adventure

Bečka šnicla postala je popularno jelo širom sveta. Reč šnicla potiče od "Schnitzelein", reči koja je označavala istanjen komad mesa. Brojne priče vezuju se za korene nastanka ovog tradicionalnog austrijskog jela. Naime, bogati sloj ljudi u Italiji je do 16. veka hranu posipao zlatnim listićima. Međutim, ubrzo je došlo do zabrane posipanja hrane listićima zlata, pa su zlatnu boju zamenili smesom za pohovanje, ali bez brašna. U 19. veku, maršal Radecki doneo je recept u Austriju jer je bio oduševljen ovim jelom. U recept je dodato brašno, a po "pravilu" počelo da se koristi teleće meso i prezle od zemički. Bečka šnicla postala je najviše popularna u Beču i Donjoj Austriji. Po originlnom receptu, pravi se od telećeg mesa koje se istuče na tanke šnicle, uvalja se u brašno, jaje, pa u prezle i prži. Kako je ovo jelo steklo veliko popularnost, bečke šnicle se mogu spremati i od pilećeg i svinjskog mesa. Donosimo vam tradicionalni recept sa telećim mesom, sa jednim dodatnim sastojkom - komadićem putera pred kraj prženja.

Sastojci:

  • 600 g telećeg mesa
  • so, biber
  • 50 g putera
  • Za premazivanje:
  • 2 jajeta
  • 125 g brašna
  • 120 g prezli

Recept za najbolju bečku šniclu:

Teleće meso podelite na 4 dela od po 150 g. Stavite svaki komad pojedinačno između dve prozirne folije i istucite čekićem za meso. Tucite od sredine ka ivicama dok ne postane tanko. Pospite svaku šniclu pojedinačno biberom i solju sa obe strane. Uvaljajte šnicle u smesu sa pohovanje - prvo u brašno, potom u umućena jaja i na kraju u prezle. Svaku šniclu pojedinačno pržiti u 50 ml ulja sa obe strane 2-4 minuta, a pred kraj prženja dodajte po 15 g putera u tiganj. Pržite još 2-4 minuta sa puterom, pa ređajte po ubrusu. Služite bečku šniclu uz krompir salatu.

This browser does not support the video element.

Šnicla odrezak   instagram/chefcuso

 Izvor: StvarUkusa