Kombinacija sa kojom nikada nema greške jeste meso i pire. Ovoga puta preporučujemo vrhunsko jelo sa piletinom, a možete koristiti onu koju ste već spremali za supu ili što vam je ostala od drugog jela. Piletina je izuzetno sočna jer se krčka u paradajz sosu, bujonu i maslinama. Zajedno sa pireom zapeče se u rerni i posipa tvrdim sirom pred krag pečenja. Sigurni smo da će vam se dopasti ovo jelo sa pireom.
Sastojci:
- Za pire krompir:
- 1,5 kg krompira oguljenog
- 35 g putera
- 40 g pavlake za kuvanje
- 1 kašičica soli
- prstohvat bibera
- 2 žumanca
- Za nadev:
- 35 g putera
- 6 ljutika
- 3,5 šargarepe
- 1 stabljika celera
- 5-6 čena belog luka
- 50 ml belog vina
- 5 paradajza
- 15 g paste paradajz pirea
- 1 kockica za pileću supu
- 360 ml vruće vode
- 650 g pečene ili kuvane piletine
- 70 g tvrdog sira
- 30 g iseckanog peršuna
- 20 maslina
Recept za jelo sa pireom i piletinom u paradajz sosu:
Isecite krompir za pire, stavite u šerpu, prelijte vodom i kuvajte 30-40 minuta. Nakon toga ispasirajte gnječilicom, dodajte pavlaku za kuvanje, puter, žumanca, pa promešajte dobro. Dodajte so i biber na kraju i napravite pire. Otopite puter na laganijoj vatri, pa dodajte iseckanu ljutiku, šargarepu, celer i na kraju iseckan beli luk. Prelijte belim vinom i kuvajte još 1-2 minuta. Dodajte paradajz pire i iseckan paradajz. Kockicu za pileću supu razmutite u vrućoj vodi, pa i nju dodajte. Krčkajte piletinu u paradajz sosu 10-12 minuta. Iseckajte piletinu i dodajte je zajedno sa maslinama i iseckanim peršunom. Dodajte biber i so po ukusu. Smesu sa piletinom stavite u vatrostalnu posudu, pa dodajte pire krompir. Pecite na 180°C oko 35 minuta. Pred kraj pečenja pospite izrendan tvrdi sir i vratite u rernu dok se ne otopi i ne poprimi braonkastu boju.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa