Od svinjetine može tako mnogo ukusnih jela da se pripremi! Obrok salata sa svinjetinom, susamom i kupusom odlično je rešenje kada nemate puno vremena za pripremu obroka. Za danas predlažemo recept za kremastu svinjetinu sa sočivom. Meso se krčka u sosu sa bujonom, senfom, lukom, a dodaje se i malo alkoholnog pića - brendija. Ovaj korak možete da izostavite.
Sastojci:
- 1 kašika ulja
- 750 g svinjskog filea
- 1 glavica crnog luka
- 20 g putera
- 60 ml brendija
- 250 ml pavlake za kuvanje
- 125 ml pilećeg bujona
- 2 kašike dižon senfa
- 425 g opranog sočiva
- so po ukusu
- svež vlašac (opciono)
Recept za svinjetinu u kremastom sosu sa senfom:
Zagrejte ulje u većem tiganju na srednje jakoj vatri, pa ubacite posoljenu svinjetinu isečenu na kockice oko 3cm. Dinstajte oko 6 minuta dok svinjetina ne promeni boju. Prebacite je na tanjir, a u tiganj ubacite iseckan luk i puter. Dinstajte oko 5 minuta, mešajući sastojke. Dodajte brendi, pa dinstajte oko 1 minut ili dok alkohol ne ispari. Sipajte pavlaku za kuvanje, pileći bujon i senf. Mešajte dok se sastojci ne sjedine, pa ostavite da smesa proključa. Smanjite toplotu, pa kuvajte još 2 minuta. Ubacite sočivo, promešajte i ostavite da se krčka oko 4 minuta ili dok se sos ne zgusne. Vratite svinjetinu u tiganj, promešajte, pa ostavite da se krčka oko 2 minuta. Pospite seckanim vlašcem, pa služite. Predlažemo da isprobate rolnice od svinjetine sa mirođijom.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa/J.K.