ZAPEČENA FETA SA POVRĆEM: Jelo na kome bi vam i Italijani pozavideli, a baš lako se pravi

Zapečena feta sa povrćem najbolje se slaže uz prepečeni hleb ili krekere.

Printscreen/YT/Hurry The Food Up

Zapečena feta sa povrćem može da bude predjelo ili zakuska za veći broj ljudi ili glavno jelo uz svežu salatu i hleb. Ovo jelo često se nalazi na italijanskoj trpezi, a savršen je spoj povrća i mediteranskih začina. Ukoliko zapečena feta preostane nakon ručka, pre ponovnog posluživanja je samo ubacite u rernu na kratko da se zagreje i da sir ponovo omekša. Takođe može da stoji u frižideru 4-5 dana u činiji sa poklopcem. Najbolje je da se poslužite uz domaći hleb koji ste malo prepekli ili slane krekere.

Sastojci:

  • 400 g feta sira
  • 300 g čeri paradajza
  • 2 mesnate crvene paprike
  • 100 g crnih maslina
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 1 glavica luka
  • 3 čena belog luka
  • origano
  • so, biber

Priprema:

Vatrostalnu činiju premažite sa malo ulja. Fetu isecite na tri veće kriške i stavite u posudu ostavljajući razmak između. Naseckajte paradajz na polovine ili na četvrtine ako je krupniji. Papriku i luk isecite na trakice ili manje kocke, a masline isecite na polovine. Stavite povrće u činiju oko sira, posolite, pobiberite, dodajte origano i maslinovo ulje, pa pospite sitno naseckanim belim lukom. Pecite 15-20 minuta na 150 stepeni dok povrće ne omekša. Ne brinite, feta će biti divno mekana i kremasta, ali se neće istopiti u toku pečenja.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE