Jedna od omiljenih namirnica u svetu, a i kod nas definitivno je krompir. Postoji bezbroj recepata za pripremu krompira, a bukvalno kako god da ga spremite uvek je ukusan. U poslednje vreme jedan od popularnijih recepata je ovaj za tornado krompir. Reč je o spiralno sečenom krompiru, koji se peče u rerni, savršeno je hrskav, zabavan za pripremu, a ono što je najzanimljivije od svega je njegov oblik po kome je i dobio ime tornado. Možete da se igrate ukusima i kombinujete začine po želji ili jednostavno da ga ispečete i pripremite omiljeni umak. Klinci će posebno biti oduševljeni ovom hrskavom zanimacijom, a tornado krompir možete da jedete kao grickalicu ili da ga poslužite kao prilog uz jela od mesa.
- Sastojci:
- 5-6 krompira
- so, biber
- začini po ukusu
- drveni ražnjići
Priprema:
Krompir dobro operite, a ako je ljuska previše tvrda i debela ogulite ga. Ražnjić probodite kroz krompir po dužini. Ukoliko je previše tvrd, možete da ga stavite na desetak sekundi u mikrotalasnu, to će ga omekšati, ili da ga stavite par minuta u zagrejanu rernu. Potom koristeći oštar nož zasecite vrh krompira i lagano okrećite ražnjić i krompir oko noža. Započnite od vrha i polako se spuštajte niz dužinu krompira, a potom pažljivo razdvojite krompir po dužini ražnjića kako biste dobili spiralu. Poređajte štapiće u pleh obložen papirom za pečenje, posolite, pobiberite, porskajte sa malo ulja i pecite u rerni na 200 stepeni oko 20-25 minuta. Po želji pre serviranja dodajte još začina po ukusu i omiljeni umak.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE