POHOVANE TIKVICE PUNJENE BULGUROM: Bez ulja, peku se u rerni, a nestaju iz tanjira brzinom svetlosti

Od tikvica možete da pravite musaku, mafine, potaže, ali najbolje su pohovane.

Printscreen/YT/Gemüserezepte

Sigurni smo da ste do sada pravili pohovane tikvice, ali ovaj recept se razlikuje od svega što ste jeli. Predlažemo vam da ih ispohujete sa dodatkom parmezana, a onda da ih napunite bulgurom sa šargarepom i ljutom papričicom. Pikantne punjene tikvice će se dopasti svima već na prvi zalogaj, a ni njihova priprema nije previše zahtevna. 

  • Sastojci:
  • 2 tikvice
  • 1 crni luk 
  • 2 šargarepe
  • 3 čena belog luka
  • 1/3 ljute paprike
  • 3 paradajza
  • 1 kašičica paprike
  • 60 g bulgura 
  • bosiljak
  • 1 kašičica slatke paprike
  • Za pohovanje: 
  • 2 jajeta 
  • brašno 
  • prezle 
  • 80 g parmezana 

Priprema: 
Tikvice isecite na kriške po dužini, pa stavite u vatrostalnu posudu i posolite. Ostavite nekih 10 minuta da puste vodu. U tiganju propržite seckani crni luk, pa kada omekša dodajte rendanu šargarpeu. Promešajte i posle par minuta dodajte seckanu ljutu papriku i mleveni beli luk. Nakon toga opet promešajte, pa pospite slatkom paprikom i dodajte bulgur i seckani paradajz. Sipajte vodu (ne previše), poklopite i krčkajte dok bulgur ne omekša. Na kraju u smesu dodajte seckani svež bosiljak. Pomešajte prezle i parmezan, a jaja umutite i posolite. Tikvice osušite od viška vode, pa uvljajate u brašno, zatim u jaja, pa u prezle sa parmezanom. Ređajte na pleh obložen pek papirom. Preko stavite malo smese sa bulgurom, pospite rendanim sirom, pa preko stavite tikvicu koju ste umočili u smesu za poh. Opet sipajte fil, preko rednani sir i još jednu pohovanu tikvicu. Pospite rendanim sirom i tako radite dok ne utrošite sve sastojke. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 5 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa