Dagnje spadaju u omiljene morske plodove, a njihova priprema nije nimalo zahtevna. Kuvaju se svega 10-ak minuta, a najlepši i najukusniji je zapravo i onaj najjednostavniji recept. Kada ih kupujete vodite računa da su sveže, a to znači da treba da budu zatvorene ili minimalno otvorene. Kuvajte dagnje u belom vinu dok se skroz ne otvore, a najbolje je da ih poslužite sa hlebom, jer ćete tako najbolje pokupiti sav saft.
- Sastojci:
- 2 kašike margarina (može i 50 ml maslinovog ulja)
- 4 čena belog luka
- 1 limun
- 1/2 kašičice tucane paprike
- 2 šolje belog vina
- 900 g dagnji
- 1,5 veza peršuna
Priprema:
Otopite margarin ili zagrejte maslinovo ulje u šerpi, pa propržite mleveni beli luk. Posle 30 sekundi dodajte tucanu papriku i rendanu koru limuna i mešajte,a posle 45 sekundi sipajte i belo vino. Pobiberite, pa ostavite da sos provri, a onda dodajte dagnje i odmah poklopite. Protresite šerpu i ostavite da ključa nekih minut.Promešajte dagnje, vratite poklopac i ostavite da ključa još 2 minuta. Školjke će tada početi da se otvaraju. Umešajte seckani peršun, poklopite i kuvajte dok se sve školjke ne otvore, 1-3 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa