Krompir možete da spremate na milion načina i ne zna se koji je ukusniji. Danas vam predlažemo da probate čuveni francuski recept za Dauphinoise krompir sa mlekom, pavlakom, sirom i belim lukom. Ovako pripremljen krompir je neverovatno ukusan, a možete ga služiti kao prilog ili kao glavno jelo.
- Sastojci:
- 480 ml pavlake za kuvanje
- 480 ml mleka
- 3 čena belog luka
- oko 1 kg krompira
- prstohvat muškatnog oraščića
- 150 g tvrdog sira
Priprema:
U šerpu sipajte pavlaku za kuvanje i mleko, pa dodajte očišćene i cele čenove belog luka. Kada smesa krene da ključa dodajte krompir koji ste isekli na kolutove. Dodajte ih šerpu i kuvajte dok ne omekša. Kada je krompir gotov izvadite beli luk. Zatim u jednoj posudi pomešajte so, biber i muskatni oraščić, a u drugoj posudi narednajte sir. Tepsiju nauljite, pa sipajte krompir koji iz šerpe vadite šupljikavom kašikom, zatim prelijte malo sosa, pospite začinom, a onda i sirom. Poređajte još jedan red krompira i tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji red treba da bude rendani sir. Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 40-45 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa