Ideja za ručak nikad dovoljno, a naš današnji predlog su rolnice od patlidžana. Pune se mlevenim mesom i pirinčem, pa se peku u bujonu. Ovo zanimljivo jelo od patlidžana dopašće se i najvećim gurmanima, a njegova priprema ne zahteva preterane kulinarske sposobnosti.
- Sastojci:
- 6 patlidžana
- 1,5 šolja pirinča
- 1 crni luk
- 1 paprika
- 1 ljuta paprika (opciono)
- 4 čena belog luka
- 50 g paradajz pirea
- 1 šolja gustog paradajz sosa
- 1 veza korijandera
- 1 veza peršuna
- 250 g mlevenog mesa
- 1 kašičica nane ili bosiljka
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- 1 kašičica kima
- 1 kašika bujona
Priprema:
Patlidžane isecite na deblje kriške, a zatim ih poređajte na pleh. Posolite i pobiberite sa obe strane, a onda ih premažite uljem. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 10-12 minuta. Potopite pirinač u toploj vodi nekih pola sata. U šerpi, na malo ulja, propržite sitno seckani crni luk, a kada omekša dodajte seckanu papriku, beli luk, ako želite seckanu ljutu papriku i paradajz pire. Lepo promešajte i pržite još par minuta. Zatim sipajte paradajz sos i promešajte, pa krčkajte još 5-6 minuta. Sipajte smesu u posudu, pa dodajte seckani korijander i peršun, proceđeni pirinač, začine i mleveno meso. Sve dobro sjedinite. Sipajte kašiku do sve smese na svaki patlidžan i urolajte. Poređajte u šerpu obloženu pek papirom. Prelijte bujonom i poklopite. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa