Italijanska kuhinja je jedna od najpoznatijih u celom svetu, a jedan od najboljih specijaliteta su lazanje. Njih nije teško pripremiti, a ako volite da ih jedete, mi vam predlažemo i ovaj recept. U pitanju su lazanje koje se prave sa špagetama, a za još bolji ukus dodajte se preliv od sira. Obavezno probajte, jer ćete sigurno uživati u svakom zalogaju.
- Sastojci:
- 800 ml paradajz sosa
- 1 konzerva seckanog pelata
- 1 crni luk
- 1 paprika
- 4 čena belog luka
- 900 g mlevenog mesa
- 1 kašičica vorčester sosa
- 1/4 šolje suvog crvenog vina
- italijanski začin, tucana, paprika, so, beli luk u prahu, crni luk u prahu
- 2 prstohvata šećera
- svež bosiljak
- 2 kašike paradajz paste
- 1 pakovanje špageta
- 250 g tvrdog sira (najbolje čedar)
- Još:
- 1 šolja rendanog parmezana
- 300 g mocarela sira
- 1/2 šolje kisele pavlake
- 150 g krem sira sa belim lukom
- svež peršun
- so, biber, beli luk, crni luk u prahu
Priprema:
Zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte seckani crni luk i papriku. Pržite dok ne omekša, pa dodajte mleveno meso i mleveni beli luk. Lepo začinite (so, biber, beli i crni luk u prahu, italijanski začin, tucana paprika), pa promešajte, a kada se meso malo propržite dodajte pelat, paradajz pastu i šećer. Promešajte i ostavite da se krčka par minuta, pa sipajte crveno vino. Pustite da provri, a zatim sipajte paradajz sos. Pustite da sos provri i poklopite, pa kuvajte na laganoj vatri nekih sat do dva, uz povremeno mešanje. Gotov sos probajte i ako je previše kiseo pošećerite. Dodajte seckani bosiljak. U posudi pomešajte krem sir, pavlaku, seckani peršun, začine, pa dodajte rendanu mocarelu (malo ostavite sa strane) i parmezan. Sve dobro sjedinite, a makarone skuvajte po uputstvu. U tepsiju sipajte tanak sloj mesa, zatim proceđene špagete, pa sloj smese sa sirom. Pospire rendanim čedarom, pa poređajte još jedan sloj špageta, zatim mesa, kao i seckanog sira koji ste odvojili sa strane. Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 30 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa