RECEPT ZA GOVEĐI PAPRIKAŠ SA ŠARGAREPOM I KROMPIROM: Klasično francusko jelo, meso se topi u ustima

U hladnim danima recept za goveđi paprikaš sa šargarepom i krompirom će vam zagrejati dušu, a meso bude tako sočno da se topi u ustima.

Printscreen/YT/CookingAvenue

Recept za goveđipaprikaš sa šargarepom i krompirom na francuski način je klasika koja se ne propušta u hladnim danima. Ukoliko poželite neko drugo meso za sledeći ručak, isprobajte začinjena pileća prsa sa lukom. Goveđi paprikaš sa šargarepom i kormpirom na francuski način će vas oduševiti, jer je obavijen bogatim vinskim sosom, što ga čini još ukusnijim. Isprobajte recept za goveđi paprikaš!

Sastojci:

  • 1,5 kg govedine bez kostiju, isečene na komade
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica sveže mlevenog crnog bibera
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 srednja žuta luka, isečena na komade
  • 7 čenova belog luka, oljuštenih i zgnječenih
  • 2 kašike balzamiko sirćeta
  • 1½ kašike paradajz pirea
  • ¼ šolje višenamenskog brašna
  • 2 šolje suvog crnog vina
  • 2 šolje goveđeg bujona
  • 2 šolje vode
  • 1 lovorov list
  • ½ kašičice sušenog timijana
  • 1½ kašičice šećera
  • 4 velike šargarepe, oljuštene i isečene na komade, dijagonalno
  • 500 g malih belih kuvanih krompira, isečenih na pola
  • Svež seckani peršun, za serviranje (opciono)

Recept za goveđi paprikaš sa šargarepom i krompirom:

Da biste narpavili goveđi paprikaš sa šargarepom i krompirom, zagrejte rernu na 165 stepeni i postavite stalak u donji srednji položaj. Osušite govedinu i začinite solju i biberom. U velikom loncu za supu, zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja na srednje jakoj vatri dok se ne zagreje i ne zablista. Pržite meso u 3 serije, okrećući kleštima, oko 5 minuta po seriji; dodajte još jednu kašiku ulja za svaku seriju. (Da bi se meso pravilno ispeklo, nemojte prenatrpavati tiganj i pustite da meso razvije lepu braon koricu pre okretanja kleštima.) Prebacite meso na veliki tanjir i ostavite sa strane. Za ovaj goveđi paprikaš dodajte luk, beli luk i balzamiko sirće; kuvajte, mešajući drvenom kašikom i stružući braon komadiće sa dna tiganja, oko 5 minuta. Dodajte paradajz pire i kuvajte još minut. Za goveđi paprikaš dodajte govedinu sa njenim sokovima nazad u tiganj i pospite brašnom. Mešajte drvenom kašikom dok se brašno ne rastvori, 1 do 2 minuta. Dodajte vino, goveđu čorbu, vodu, lovorov list, timijan i šećer. Mešajte drvenom kašikom da olabavite smeđe komadiće sa dna tiganja i dovedite do ključanja. Pokrijte šerpu poklopcem, stavite u zagrejanu rernu i dinstajte 2 sata. Izvadite šerpu iz rerne i dodajte šargarepu i krompir. Pokrijte i vratite u rernu još oko sat vremena, ili dok se povrće ne skuva, čorba ne zgusne, a meso omekša. Izvadite lovorov list i bacite, a zatim probajte i prilagodite začine, ako je potrebno. Poslužite čorbu toplu - ili ostavite da se zagreje na sobnoj temperaturi, a zatim ostavite u frižideru preko noći ili dok ne budete spremni za serviranje. Ovaj paprikaš poboljšava ukus ako se napravi najmanje 1 dan unapred. Ponovo zagrejte, pokriveno, na srednjoj vatri. Po želji ukrasite svežim peršunom. Uživajte u goveđem paprikašu sa šargarepom i krompirom.

Saznajte kako da napravite POSNE ĆUFTE SA PASULJOM I CVEKLOM

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Zapečena boranija sa slaninom  Milica Radović

StvarUkusa/L.S.