Ovo je doba godine kada su drenjine zrele, a ovaj plod koji izgledom podseća na šljivu je zapravo divlja biljka koja može da raste i sama, bez posebnih uslova. Plodovi obiluju vitaminom C, čak dvostruko više od pomorandže, a sok od drenjina lekovit je koliko i zreli plodovi. Drenjine sazrevaju od jula do sredine oktobra, te je sada idelano vreme da pripremite ukusan sok za zimnicu. Sok od drenjina deluju kao diruetik, potpomažu rad bubrega i sprečavaju zadržavanje vode u organizmu.
Sastojci:
- 2 kg drenjina
- 1 kg šećera
- 4,5 l vode
Priprema:
U lonac sipajte tri litra vode i kad provri dodajte drenjine. Kuvajte 20 minuta, sklonite sa šporeta, sačekajte da se ohladi, ocedite, sačuvajte tečnost i ispasirajte. Voda u kojoj su se kuvale drenjine sadrži dosta hranljivih materija. Drenjine, odnosno smesu koja ostane u gazi, prelijte preostalom vodom i kuvajte 15 minuta. Sklonite sa šporeta, sačekajte da se ohladi i ponovo ispasirajte. Pomešajte sa tečnošću u kojoj su se kuvale drenjine, dodajte šećer i na tihoj vatri, neprekidno mešajući, sačekajte da se šećer rastopi. Potom povećajte temperaturu i kuvajte još 10 minuta. Vreo sok sipajte u sterilisane flaše i odmah dobro zatvorite. Ostavite da se ohlade, pa ih čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE