Rakija medovača je jedno od najstarijih i omiljenih pića starih Slovena. Datira još iz 7. veka, a i danas je popularno piće na ovim prostorima. Ova rakijaodlično je piće za jesen, a možete je i sami napraviti kod kuće.
Sastojci:
- 3,5 l lozovače (42-45%)
- 300 ml belog vina
- 300 ml prokuvane vode
- 1,5-2 kg meda
- nekoliko štapića vanile (opciono)
Recept za medovaču:
Pomešajte sve sastojke (sem vanile) u loncu i zagrejte do 40°C. Mešajte sve dok med ne postane tečniji. Izlijte medovaču u staklene flaše, a po želji dodajte i štapić vanile za još bolji ukus. Dobro zatvorite i ostavite da odstoji 3 nedelje. Nakon toga, procedite rakiju kroz gazu u čiste i dezinfikovane staklene flaše. Medovača je spremna za konzumiranje. Ako vam se dopao recept, možete isprobati i liker od višnje.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa