Kada neka svetski poznata jela želite da napravite kod kuće, onda je najbolje da koristite originalni recept. Lazanje su upravo takvo jelo, a naš predlog je da isprobate porodični recept najpoznatijeg italijanskog kuvara Đenara Kontalda. Po ovom receptu napravićete najbolju moguću lazanju, koju obožava preko 5 miliona ljudi. Priprema nimalo nije komplikovana, potrebno je samo da izdvojite vreme da napravite prave domaće umake.
- Sastojci:
- 500 g listova za lazanje
- mocarela
- parmezan
- Za bolonjeze (ragu):
- 45 ml maslinovog ulja
- 25 g putera
- 1 crni luk
- 1 stabljika celera
- 1 šargarepa
- 150 g pančete
- 400 g mešanog mlevenog mesa
- 200 ml crvenog vina
- 2 kašike paradajz pirea
- 200 ml bujona
- Za bešamel sos:
- 100 g neslanog putera
- 80 g brašna
- 1 l mleka
- 100 g parmezana (ili nekog drugog sira)
- malo muskatnog oraščića
Priprema:
Istopite puter, pa dodajte brašno i dobro promešajte da ne ostanu grudvice. Kada se smesa zgusne sipajte mleko, a zatim dodajte parmezan, so, biber i muskatni oraščić. Kuvajte uz neprestano mešanje dok se svi sastojci ne sjedine. Nemojte da kuvate na visokoj temperaturi jer ne želite da se sos zalepi. Pripremite i ragu. U tiganju zagrejte maslinovo ulje i puter, dodajte sitno seckani luk, celer, šargarepu i pančetu, pa dinstajte na laganoj vatri oko 10 minuta dok luk ne omekša. Dodajte meso i dobro propržite. Pojačajte temperaturu, sipajte vino i ostavite da ispari. Razblažite paradajz pire u malo bujona (1/2 kocke supe razblažite u vreloj vodi) i umešajte u meso. Smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte 2 sata, proveravajući i s vremena na vreme dodajući malo bujona da se sos ne osuši.
Po dnu tepsije sipajte ragu (bolonjeze sos), pa pokrijte listom lazanja. Zatim ponovo sipajte ragu, a onda i bešamel, kao i cepaknu mocarelu. Preko narendajte malo parmezana. Zatim stavite list lazanje i tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji red nije kora, nego ragu, bešamel, mocarela i parmezan. Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite na 180°C oko 35-40 minuta. Pet minuta pred kraj pečenja sklonite foliju.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE