MAKARONE SA SIROM KOJE OBOŽAVAJU MILIONI: Spremite ih kao Džejmi Oliver, a trik je u slanini

Naučite da spremate najbolje do sada makarone sa sirom.

Printscreen/YT/ Jamie Oliver

Makarone sa sirom su poznato američko jelo koje se jede u celom svetu. Priprema je baš jednostavna, a ako se ljubitelj ove čuvene paste sa nekoliko vrsta sireva, onda obavezno isprobajte recept Džejmija Olivera. On je već popularan recept dodatno poboljšao tako što je u sos dodao senf i mango čatni, koji mu daju predivnu boju i slatkasti ukus, a posle pečenja posipa ih panga tartarom.On se pravi od hrskave slaninice i prezli koji makaronama sa sirom daju poseban šmek. Uživajte! 

  • Sastojci: 
  • 1 parče putera 
  • 2 crna luka 
  • 3 kašike brašna 
  • 1 l mleka 
  • 500 g makarona 
  • 100 g čedar sira 
  • 100 g tvrdog sira po želji
  • 100 g parmezana 
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica mango čatni
  • 1 kašika vorčester sosa 
  • Za panga tartar: 
  • 3-4 šnita slanine 
  • 2-3 kašike prezli
  • 1 čen belog luka 
  • začinsko bilje po želji  

Priprema:
Puter istopite u tiganju, pa dodajte crni luk isečen na rebarca. Kada omekša i dobije zlatnu boju (posle nekih 15 minuta), dodajte brašno i promešajte. Nakon toga postepeno dodajte mleko. Dobro promešajte i kuvajte. Dok se sos priprema skuvajte makarone al dente (to znači da ne kuvate dok skroz ne omekašaju, nego neka ostanu malo tvrde). Pred kraj kuvanja u sos dodajte sve tri vrste sira koji ste prethodno izrendali, a onda dodajte i senf. Dobro promešajte, pa dodajte i mango čatni. Makraone procedite, pa sipajte u sos malo vode u kojoj su se kuvale. Opet lepo promešajte, pa dodajte i proceđene makarone. Sjedinite sve i sipajte vorčester sos. Kada sve dobro promešate sipajte pastu u tepsiju, pa pospite rendanim sirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata. Dok se pasta peče napravite panga tartar. U tiganju propržite sitno seckanu slaninu i beli luk, pa dodajte seckano začinsko bilje i prezle. Pržite dok prezle ne dobiju zlatnu boju. Servirajte makarone sa panga tartarom. 

Izvor: Stvar ukusa