Italijanska kuhinja nudi veliki izbor jela za svačiji ukus, od pice, lazanja, pasta, njoka... Ne zna se šta je ukusnije, a nije ni komplikovano za pripremu. Ako živate u italijanskoj hrani koja je odlična kada su napolju visoke temperature, predlažemo vam i 2 super recepta za njoke. Jedan je sa paradajz sosom, a drugi sa pikantnim umakom od pavlake za kuvanje. Ako želite sami da napravite njoke, pročitajte i kako to da uradite.
Njoke u paradajz sosu
- Sastojci:
- 2 čena belog luka
- 3 ljute paradajz paste
- 80 ml pavlake za kuvanje
- 50 ml paradajz sosa
- 450 g njoka
- 1 crni luk
- parmezan
- bosiljak
Priprema:
U šerpu sipajte vodu i posolite i kada provri dodajte njoke. Kuvajte dok ne omekšaju. Procedite, pa stavite sa strane, a dve šolje vode u kojoj su se kuvale njoke sačuvajte. U tiganju zagrejte malo ulja, pa propržite sitno seckani crni luk, a zatim dodajte i mleveni beli. Stavite njoke, opet posolite, pa sipajte paradajz sos, paradajz pastu, pavlaku za kuvanje i 1 šolju vode u kojoj su se kuvale njoke. Kuvajte, uz povremeno mešanje, dok se svi sastojci ne povežu. Ako je potrebno dodajte i drugu šolju vode. Ukrasite bosiljkom i parmezanom.
Njoke u belom sosu
- Sastojci:
- 2 čena belog luka
- 3 kašike putera
- 1 ljuta papričica
- 400 ml pavlake za kuvanje
- 450 g njoki
- parmezan
- bosiljak
Priprema:
U šerpu sipajte vodu i posolite, pa ostavite da provri. Zatim dodajte njoke i kuvajte dok ne omekšaju. Procedite, ali sačuvajte dve šolje vode u kojoj su se kuvale. U tiganju istopite puter, pa stavite njoke i kratko propržite. Dodajte mleveni beli luk, pa posle minut sipajte pavlaku za kuvanje u koju ste dodali izblendiranu ljutu papričicu (prethodno očišćenu). Sipajte i šolju vode u kojoj su se kuvale njoke i promešajte. Kada krene da ključa pospite rendanim parmezanom i seckanim bosiljkm. Promešajte i kuvajte još par minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa