KREMASTA PASTA SA PEČURKAMA: Aromatični italijanski specijalitet sa parmezanom i obiljem začina

Ukusna kremasta pasta sa pečurkama je aromatičan i lagan obrok, ali uz začine i parmezan koji se dodaju, samo se pojačava ukus pečuraka, dok kremasta tekstura daje jelu poseban šmek.

Shutteratock

Pasta sa pečurkama je tako kremasta, a predstavlja lagan obrok koji možete da jedete i za ručak i za večeru, takva je i pasta u kremastom sosu sa graškom, koju takođe možete brzo da napravite. Pasta sa pečurkama je spektakularna jer u nju ide belo vino, ljubičasti luk, parmezan koji posebno ističu ukus pečuraka. Odličan obrok kada nemate ideju šta da jedete.

Sastojci:

  • 240 ml pilećeg bujona
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 675 g šampinjona
  • so i crni biber po izboru
  • 3 srednja ljubičasta luka, izmlevena
  • 2 srednja čena belog luka, izmlevena
  • 2 supene kašike listova majčine dušice
  • 120 ml belog vina
  • 450 g paste
  • 85 g putera
  • 85 g parmezana
  • 10 g peršuna

Recept za kremastu pastu sa pečurkama:

Sipajte pileći bujon u malu činiju ili posudu za merenje tečnosti. U velikom tiganju zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte pečurke, začinite solju i biberom i kuvajte, često mešajući drvenom kašikom, dok vlaga ne ispari i pečurke ne porumene, 12 do 15 minuta, kako bi bile ukusne za pastu. Dodajte ljubičasti luk, beli luk i majčinu dušicu i kuvajte, neprestano mešajući, dok ljubičasti luk ne omekša - 30 sekundi do 1 minuta. Dodajte vino, vrteći tiganj i stružući sve zaglavljene komadiće drvenom kašikom, dok vino ne ispari za polovinu, oko 30 sekundi. Dodajte mešavinu pilećeg bujona, lagano začinite solju i stavite da provri. Smanjite toplotu na srednje nisku i kuvajte povremeno mešajući, dok se mešavina pečuraka ne zgusne - oko 5 minuta. Isključite ringlu. U međuvremenu, u loncu sa kipućom posoljenom vodom skuvajte pastu. Prebacite pastu u tiganj sa pečurkama zajedno sa 180 ml vode u kojoj se kuvala testenina. Ocedite testeninu. Zagrejte sos i testeninu na visokoj temperaturi i kuvajte, brzo mešajući, dok pasta ne postane al dente i dok se sos ne zgusne. Dodajte puter, promešajte i brzo mešajte da se rastopi u sosu. Uklonite sa vatre, dodajte 3/4 rendanog sira i sav peršun i brzo mešajte da se sjedini. Začinite solju po ukusu. Poslužite odmah, dodajući preostali rendani sir za stolom.

Saznajte kako da napravite ZAČINJENA PILEĆA PRSA SA LUKOM: Gurmanski ručak "da poližeš prste", a gotov je za samo nekoliko minuta!

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Recept za najjednostavniju i najlepšu salatu od cvekle  TikTok/tittle

StvarUkusa/L.S.