Ako vam je ponestalo ideja šta da spremate ovog petka, mi imamo ideju. Ovo jelo sa pastom neće vam oduzeti puno vremena, a nije vam potrebno ni veliko kulinarsko umeće. Sprema se u sosukoji se izblendira i procedi za savršeno kremastu strukturu. Sos je sa graškom. Na prvi pogled izgleda kao aromatična pesto pasta. Međutim sos se pravi od graška, a potrebno je da ga pre pripreme odmrznete.

Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 crni luk 
  • 2 čena belog luka 
  • 280 g smrznutog graška 
  • ¼ šolja svežeg bosiljka + još za serviranje
  • 1½ šolje vode za za kuvanje testenine
  • 340 g testenine
  • ¼ šolje sveže rendanog parmezana + još za serviranje
  • ¼ kašičice soli
  • ¼ kašičice crnog bibera

Recept za pastu u kremastom sosu sa graškom:

Skuvajte testeninu u posoljenoj vodi, prema uputstvu sa ambalaže. Procedite testeninu za pastu i ostavite sa strane 1,5 šolju vode u kojoj se kuvala testenina. U većem tiganju na srednjoj vatri zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte isekcan crni luk. Dinstajte oko 5 minuta, pa dodajte iseckan beli luk i dinstajte još 1 minut. Ubacite odmrznut grašak, ali odvojte kašiku sa strane za posipanje. Dodajte seckani bosiljak i odvojenu 1 čašu vode u kojoj se kuvala testenina u sos. Ostavite da se krčka sos još 10 minuta. Izblendirajte sos dok ne dobijete kremastu strukturu. Procedite sos, pa ga dodajte u tiganj sa proceđenom pastom. Promešajte, pa dodajte so i biber, a potom i ostatak vode u kojoj se kuvala pasta. Pospite graškak koji ste odvojili, parmezan i rasporedite nekoliko listova bosiljka prilikom služenja. Preporučujemo i alfredo pastu koju obožava ceo svet.

BONUS VIDEO:

TikTok/carolina.mccauley Kako ocediti pastu

 Izvor: StvarUkusa