Ima li nešto lepše od krem supe u hladnim danima? Za danas predlažemo izvrsnu krem supu sa spanaćem. Služi se sa domaćim krutonima. Ova supa se blendira za najkremastrestiju teksturu, a u recept ide i krompir. Posebnu aromatičnu notu daje joj ruzmarin, koji se dodaje i tokom pravljenja krutona. 

Sastojci:

  • Za krutone:
  • 2 šolje hleba od kiselog testa isečenog na kockice
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 mleveni češanj belog luka
  • 1 kašika iseckanog svežeg ruzmarina
  • Za supu:
  • 1 kašika putera
  • 1 glavica crnog luka 
  • 1 mleveni češanj belog luka
  • 1 kašika sitno iseckanog svežeg ruzmarina 
  • ¾ kašičice soli
  • mleveni biber po ukusu
  • 2 šolje oljuštenog crvenog krompira isečenog na kockice
  • 1 kockica za pileću supu
  • 4 šolje vruće vode
  • 6 šoljica svežeg lišća spanaća
  • izrendan muskatni oraščić za posipanje (opciono)

Recept za krem supu od spanaća sa domaćim krutonima: 

U većoj činiji ubacite iseckan hleb, maslinovo ulje i beli luk i dobro sjedinite sastojke. Poređajte po plehu obloženom pek papirom. Pecite na 190°C oko 12-15 minuta, odnosno dok krutoni ne postanu hrskavi i ne poprime zlatnu boju. U međuvremenu počnite sa pravljenjem krem supe tako što ćete otopiti puter u velikoj šerpi na srednjoj vatri. Dodajte iseckan crni luk, beli luk, ruzmarin, so i biber. Smanjite malo temperaturu, pa dinstajte još oko 5 minuta, mešajući. Ubacite krompir, pa kuvajte još 3 minuta, takođe mešajući. Kockicu za pileću supu razmutite u vrućoj vodi, pa i nju dodajte u šerpu. Ostavite da proključa na srednjoj vatri, pa nakon toga kuvajte dok krompir ne omekša, otprilike 15 minuta. Dodajte spanać, pa promešajte i kuvajte dok ne omekša, oko 10 minuta. Izblendirajte krem supu, pa je pospite muskatnim oraščićem i krutonima. Predlažemo i krem supu od krompira.

BONUS VIDEO:

instagram/zalogaj_mr Kako se prave pilav i domaća supa

 Izvor: StvarUkusa