Ima li nešto lepše od krem supe u hladnim danima? Za danas predlažemo izvrsnu krem supu sa spanaćem. Služi se sa domaćim krutonima. Ova supa se blendira za najkremastrestiju teksturu, a u recept ide i krompir. Posebnu aromatičnu notu daje joj ruzmarin, koji se dodaje i tokom pravljenja krutona.
Sastojci:
- Za krutone:
- 2 šolje hleba od kiselog testa isečenog na kockice
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 mleveni češanj belog luka
- 1 kašika iseckanog svežeg ruzmarina
- Za supu:
- 1 kašika putera
- 1 glavica crnog luka
- 1 mleveni češanj belog luka
- 1 kašika sitno iseckanog svežeg ruzmarina
- ¾ kašičice soli
- mleveni biber po ukusu
- 2 šolje oljuštenog crvenog krompira isečenog na kockice
- 1 kockica za pileću supu
- 4 šolje vruće vode
- 6 šoljica svežeg lišća spanaća
- izrendan muskatni oraščić za posipanje (opciono)
Recept za krem supu od spanaća sa domaćim krutonima:
U većoj činiji ubacite iseckan hleb, maslinovo ulje i beli luk i dobro sjedinite sastojke. Poređajte po plehu obloženom pek papirom. Pecite na 190°C oko 12-15 minuta, odnosno dok krutoni ne postanu hrskavi i ne poprime zlatnu boju. U međuvremenu počnite sa pravljenjem krem supe tako što ćete otopiti puter u velikoj šerpi na srednjoj vatri. Dodajte iseckan crni luk, beli luk, ruzmarin, so i biber. Smanjite malo temperaturu, pa dinstajte još oko 5 minuta, mešajući. Ubacite krompir, pa kuvajte još 3 minuta, takođe mešajući. Kockicu za pileću supu razmutite u vrućoj vodi, pa i nju dodajte u šerpu. Ostavite da proključa na srednjoj vatri, pa nakon toga kuvajte dok krompir ne omekša, otprilike 15 minuta. Dodajte spanać, pa promešajte i kuvajte dok ne omekša, oko 10 minuta. Izblendirajte krem supu, pa je pospite muskatnim oraščićem i krutonima. Predlažemo i krem supu od krompira.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem