NAPRAVITE NAJUKUSNIJI TARTAR BIFTEK: Specijalitet koji ceo svet obožava - 1 sastojak daje poseban šmek

Naučite kako se pravi najbolji tartar biftek.

Shutterstock

Postoji legenda da je tartar biftek dobio ime po Tatarima koji su meso držali ispod sedla kako bi ga omekašali, a onda ga jeli sirovog. Zbog ove legnede mnogi ga nazivaju i tatarski biftek, ali ova priča je samo legenda. Postoje dve verzije kako je nastalo ovo čuveno jelo, a jedna je da se na jelovnicima mnogih restorana u Njujorku pojavilo jelo koje se zove hamburški biftek. On se pripremao od junećeg bifteka koji se ručno mleo. Služio se sirov sa malo soli, uz hleb i crni luk. Dokumenti pokazuju da je ovaj stil pripreme korišćen do 1887. godine u nekim američkim restoranima, a takođe je korišćen za ishranu pacijenata u bolnicama. Hamburški biftek je bio serviran sirov ili lagano kuvan uz dodatak sirovog jajeta, a u Evropi su ga zvali biftek a l'Americaine. A druga verzija je da je nastao početkom 20. veka i da je serviran sa tartar sosom. Izdanje kulinarskog vodiča iz 1922. godine definiše tartar biftek kao biftek a l'Americaine samo napravljen bez žumanaca. Vremenom je nestala razlika između ova dva jela i nastao je čuveni tartar biftek. 

U nastavku teskta pročitaje provereni recept za ovo jelo, a bez obzira što se servira sirov, ovaj specijalitet će vas oduševiti. 

  • Sastojci:
  • 800 g bifteka
  • 4 žumanceta
  • 4 kašičice senfa,
  • 4 kašičice kapara
  • 4 kašičice tabaska
  • 4 kašičice vorčester sosa
  • 4 kašičice slakte paprike
  • 8 kašičica limunovog soka
  • 4 čena belog luka
  • 120 g kiselih krastavaca
  • 1 ljubičasti luk 
  • 8 fileta inćuna
  • 80 g ljutog kečapa
  • 100-150 ml konjaka
  • par kapi ulja 
  • so, biber

Priprema:

Očistite biftek od masnoće i baš ga sitno iseckajte. Treba da izgleda kao da ste ga samleli. Žumanca umutite, pa dodajte senf, limunov sok, pa posolite i pobiberite. Dodajte par kapi ulja, a zatim i mleveni beli luk, baš sitno seckane krastvčiće i inćune, kao i ljubičasti luk i kapar. Pospite slatkom paprikom. Lepo sjedinite, pa dodajte kečap, tabasko i vorčester sos. U dobijeni sos dodajte polovinu seckanog bifteka, ako je potrebno posolite i dobro promešajte, ali viljuškom. Njom gnječite meso jer će se tako sastojci bolje sjediniti, pa dodajte i preostalo meso. Opet sjedinite viljuškom. Na kraju sipajte konjak, koji daje poseban šmek i promešajte.

Napomena: Bitno je da svi sastojci budu baš sitno iseckani i to ručno, nemojte da koristite blender. 

Izvor: Stvar ukusa