Potaž je reč francuskog porekla a označava jelo vrlo slično našoj krem čorbi. Potaž se može praviti od bundeve ili povrća. Možete ga jesti kao predjelo, ali i kao lagan obrok pun vitamina i minerala. Ovog hladnog vikenda probajte potaž sa povrćem. Za još kremastiju strukturu i lepši ukus, ide i kikiriki puter.
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 glavica crvenog luka
- 1 žuta paprika
- 3 kašike svežeg iseckanog đumbira
- 1/2 kašike majčine dušice
- 1/2 kašike slatke začinske paprike
- 1/4 kašičice muskatnog oraščića
- 1/4 kašičice cimeta
- 1/8 kašičice kajenske paprike u prahu
- 3 šolje iseckanog slatkog krompira
- 1/2 šolje iseckane šargarepe
- 30 g paradajza iz konzerve
- 4 šolje bujona od povrća
- 3/4 kašičice soli
- 1/2 šolje putera od kikirikija
- 1 kašika pirinčanog sirćeta
- Za posipanje:
- 50 g pečenog kikirikija
- malo svežeg korijandera
Recept za potaž od povrća i kikirikija:
U većoj šerpi zagrejte ulje, pa dodajte iseckan crveni luk, đumbir i biber. Pomešajte, pa dinstajte oko 3-5 minuta. Ubacite majčinu dušicu, slatku začinsku papriku, muskatni oraščić, cimet, kajensku papriku u prahu. Dinastajte još koji minut, mešajući. Dodajte povrće - iseckan krompir, paradajz, šargarepu, iseckanu žutu papriku, bujon i so. Kada provri na srednjoj temperaturi, smanjite vatru i ostavite da se potaž krčka još 25-30 minuta. Dodajte puter od kikirikija i sirće, pa blendirajte dok potaž ne dobije ujednačenu strukturu. Pospite seckanim kikirikijem i korijanderom.
Izvor: StvarUkusa/J.K.