Krompir čorba je skoro svake nedelje na porodičnoj trpezi u Srbiji! Ova jednostavna čorbica, jedno od omiljenih jela "na kašiku", lako se sprema i sastojci su jeftini. Ako vam se ne jede standardna krompir čorba, predlažemo vam recept za letnju krompir čorbu - malo je laganija, i sadrži puno zdravog povrća! Evo kako se pravi letnja krompir čorba!
Sastojci:
- 4 krompira srednje veličine, oljuštena i iseckana na kockice
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 mali luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, mleveno
- 4 šolje supe od povrtne kocke
- 1 paprika srednje veličine, iseckana na kockice
- 1 šargarepa srednje veličine, narezana na kockice
- 1 kašičica sušenog timijana
- So i biber po ukusu
- Svež peršun ili vlasac za ukras
Recept:
U velikom loncu zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte seckani luk i mleveni beli luk, pa dinstajte dok luk ne postane providan i mirisan. Dodajte krompir isečen na kockice u šerpu i mešajte nekoliko minuta, ostavite da malo porumene.
Sipajte supu od povrća i dovedite do ključanja. Smanjite vatru na nisku i ostavite da se krčka oko 15-20 minuta, ili dok krompir ne omekša. Tek tada dodajte šargarepu i papriku, ovo su dve zdrave vrste povrća i ne treba da se kuvaju dugo kao krompir, da ne bi izgubile vitamine. Krčkajte još 5-7 minuta dok povrće ne bude kuvano, ali i dalje malo hrskavo. Umešajte sušeni timijan, začinite solju i biberom po ukusu.
Skinite lonac sa vatre i pustite da se supa malo ohladi pre serviranja, po želji ukrasite svežim peršunom ili vlascem.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa