Plod smokve se jede sirov ili sušen, a od njega se mogu praviti i razne poslastice, jer je bogat šećerom. Zreo plod može biti različite veličine i boje, žute, zelenkaste, smeđe i skoro crne. Postoji oko 50 varijeteta smokve u odnosu na plod.
Danas pročitajte recept za džem od smokve.
Sastojci:
- 400 g smokava
- 50 g šećera
- 2 kašike balzamiko sirćeta
- sok od 1/2 limuna
- 2 kašike maslinovog ulja
- so i biber
Priprema:
Smokve operite, uklonite im krajeve, a njih isecite na komade. u šerpici pomešajte šećer i balzamiko pa dobro promešajte. Dodajte sok od pola limuna pa zagrevajte na laganoj vatri dok ne prokuva. zatim ubacite smokve, maslinovo uljei prstohvat soli i bibera. Promešajte i krčkajte ma laganoj vatri 20-25 minuta. Nakon toga vruć džem sipajte u vruće sterilisane tegle.
Izvor: Stvar ukusa
*KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE