DŽEM OD SMOKVE: Zimnica na starinski način, a namaz toliko sladak da može da se jede bez hleba (VIDEO)

Jednostavan i brz recept za pravljenje pekmeza.

Printscreen/Youtube/One day One recipe

Plod smokve se jede sirov ili sušen, a od njega se mogu praviti i razne poslastice, jer je bogat šećerom. Zreo plod može biti različite veličine i boje, žute, zelenkaste, smeđe i skoro crne. Postoji oko 50 varijeteta smokve u odnosu na plod. 

Danas pročitajte recept za džem od smokve.

Sastojci:

  • 400 g smokava
  • 50 g šećera
  • 2 kašike balzamiko sirćeta
  • sok od 1/2 limuna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so i biber

Priprema:

Smokve operite, uklonite im krajeve, a njih isecite na komade. u šerpici pomešajte šećer i balzamiko pa dobro promešajte. Dodajte sok od pola limuna pa zagrevajte na laganoj vatri dok ne prokuva. zatim ubacite smokve, maslinovo uljei prstohvat soli i bibera. Promešajte i krčkajte ma laganoj vatri 20-25 minuta. Nakon toga vruć džem sipajte u vruće sterilisane tegle.

Izvor: Stvar ukusa

*KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE