DOMAĆI PARADAJZ PELAT: Od seckanog povrća sa dodatkom paprike - nijedan italijanski sos mu nije ravan

Paradajza u ovo doba godine ima na pretek pa ga iskoristite na pravi način.

Shutterstock

Napravite sami paradajz pelat koji možete koristiti tokom jeseni i zime za razna jela. Ovo povrće (iako paradajz zvanično spada u grupu voća) je izuzetno zdravo i jedan je od glavnih sastojaka različitih recepata za zimnicu. Pelat ne sadrži ni trunku konzervansa a ukus je neverovatan. Pravi se jednostavno od svega 3 sastojka.

Sastojci:

  • 2 veće crvene paprike
  • 5 kg paradajza
  • 8 kašika soka od limuna

Priprema:

Veću šerpu napunite vodom i stavite da proključa.

Paprike ispecite na ringli preko alu folije. Nakon pečenja zaviti paprike u foliju i ostaviti da se ohlade. Hladnu iseckati na sitne kockice i očistiti od peteljki i semenki.

Paradajz oprati i očistiti od jezgra. Potopiti ga zatim u kipuću vodu na minut-dva. Izvaditi ga i odmah ubaciti u činiju s ledenom vodom, takođe na 2 minuta. Na ovaj način ćete ga lakše oguliti. Oljušteni paradajz sitno naseckati (vodite računa da taj sok koji vam ostane od seckanja sačuvate, trebaće prilikom kuvanja), ubaciti u praznu šerpu, sipati sok od seckanja, dodati sitno seckanu pečenu papriku i zakuvati. Smanjiti vatru i kuvati oko 45 minuta uz često mešanje. U svaku teglu usuti po dve kašike limunovog soka i zagrejati ih u rerni da ne bi pukle prilikom sipanja paradajza. Sipati kuvani paradajz u tegle, promešati da ne ostanu mehurići i vratite u rernu da se postepeno ohlade.

Izvor: Stvar ukusa

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE