Početkom jeseni počinje da se pravi zimnica bez koje niko ne može da zamisli hladne dane. Već pred kraj leta svi počinju da maštaju o sarmi, ajvaru, turšiji... Ali, većina ljudi danas nema uslova i vremena da pravi domaću zimnicu, pa se zato odlučuje za kupovnu. Ono što je bolje da napravite jesu kiseli krastavci koji su ukusniji nego kupljeni. Brzo i lako se prave kod kuće i to bez puno nereda.
Sastojci:
900 g malih krastavaca
1/2 crnog luka
2 ljute papričice
3 kašike soli
2 šolje šećera
2 šolje sirćeta
1/4 šolje vode
1 kašika semena senfa
1 kašičica semena celera
1/8 kašičice mlevenih karanfilića
1/2 kašičice kurkume
1 kašičica crnog bibera u zrnu
2 čena belog luka
Priprema:
Krastavac isecite na kolutove, pa dodajte ljutu papričicu seckanu na kolutove i crni luk isečen na rebarca. Posolite i lepo promešajte. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru 2-4 sata. Zatim izvadite iz frižidera i procedite, pa ostavite u cediljci i ispirajte vodom nekih 3-4 minuta. U šerpi pomešajte šećer, seme senfa, seme celera, karanfilić, biber u zrnu i kurkumu. Dodajte i sekcani beli luk, pa sipajte sirće i vodu. Kuvajte na srednjoj temepraturi dok ne počne da ključa. Zatim kuvajte 2 minuta, a onda dodajte krastavac sa lukom i paprikom. Kada budu krenuli da se formiraju balončići, tj. kad bude izgledalo kao da će opet da vri, onda isključite. Ostavite da se ohlade na sobnoj temepraturi. Sipajte ih u tegle i dobro zatvorite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE