Ne postoji osoba koja će odbiti sarme, podvarak ili bilo koje jelo sa kiselim kupusom. Već smo govorili da je mnogo bolja domaća varijanta od kupovne, ali nema puno ljudi vremena da čeka da se kupus ukiseli, niti da vodi računa o njemu, a mnogi ni ne znaju kako se kiseli. Zato vam sada predlažemo brzi način da ga ukiselite bez puno muke. Bitno je da kupus lepo prelijete rasolom i dobro zatvorite, a najbitnije je da ga držite na toplom mestu i već posle 2 nedelje imate odličan kiseli kupus. Naravno, postoji jošbrži način da napravite kiseli kupus i to za samo 48 sati, a pročitajte i kako.
- Sastojci:
- 3-4 glavice kupusa
- šaka žutog kukuruznog brašna
- 1 kriška hleba
- so
Priprema:
Ako želite brzo da ukiselite kupus, bitno je da ga držite na toplom mestu (kao što je kuhinja ili trpezarija). Očistite kupus od spoljnih listova, sklonite sve delove koji imaju neke flekice, pa malo izdubite koren. Uzmite bure sa dobrim poklopcem i nagurajte ceo kupus unutra. Ostatak bureta napunite polutkama kupusa. Pospite kukuruznim brašnom i stavite krišku hleba. Na litar vode sipajte negde oko 25 i 30 g morske sitne soli. Ne treba da bude blago, ali ne ni slano kao otrov. To će otprilike biti i slanoća vaseg kupusa, pa sami ocenite kako volite. Dobro promešajte rasol i sipajte preko kupusa. Pravite rasol sve dok ne napunite bure, pa stavite plastični pritiskač, a preko njega i plastičnu kutiju. Kupus treba da bude dobro pritisnut i potopljen u rasolu. Dobro zatvorite poklopcem. Sutradan izvadite ono parče hleba i dodajte još slane vode po potrebi (da kupus bude prekriven). Nemojte otvarati svaki dan, ali češće radite kako bi proverili kako napreduje kupus. Pošto nije hladan, sa svake strane gde može ruka da prođe, gurnite i malo promešajte. Kupus počinje da kisi već posle par dana. Za 10 dana je spreman za salatu, a za sarmu držite kupus u buretu 2 nedelje.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE