Iskoristite sezonu svežeg voća i napravite ukusan domaći džemod trešanja. Ljubitelji slatkih namaza biće oduševljeni ovim receptom, a odlični su kao nadev za palačinke ili da ih mažete na svežu lepinju. Mi vam predlažemo 2 savršena recepta za džem od trešanja, za jedan vam ne treba ni pola sata, a drugi se pravi bez šećera. Uživajte!
Brzinski džem od trešanja
- Sastojci:
- 500 g trešanja
- 230 g šećera +1 kašika
- 1 kesica vanilin šećera
- 2-3 kašičice ruma
- 1 kesica želatina
Priprema:
Očistite i isecite trešanje, pa ih stavite u šerpu. Dodajte šećer i vanilin šećer, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Nakon ključanja kuvajte još 10-ak minuta. Želatin pomešajte sa šećerom (1 kašika), pa kuvajte još 3 minuta nakon ključanja.Dodajte u trešnje kao i rum i promešajte. Sipajte u sterilisane tegle.
Džem od trešanja bez šećera
- Sastojci:
- 1 kg trešanja
- štapić cimeta
- 1 limun
Priprema:
Očišćene trešnje, štapić cimeta i rendanu koru limuna i limunov sok stavite u šerpu i kuvajte dok se ne formira gusta smesa. Posle sat vremena sklonite sa šporeta i izblendirajte ako je voće ostalo krupno. Opet vratite na šporet i kuvajte još nekih 25 minuta. Sipajte u sterilisane tegle.
Izvor: Stvar ukusa