PEKMEZ OD JAGODA SA VANILOM: Neprevaziđeni domaći namaz od kojeg cela kuća miriše

Tajna odličnog ukusa domaćeg pekmeza od jagoda krije se u dodatku vanilinog šećera.

Shutterstock

Počela je sezona raznovrsnog voća, pa je iskoristite najbolje moguće. Trenutno su aktuelne jagode, a cena im sve više pada, pa je pravo vreme da napravite pekmez.Recepti za domaći pekmez se prenose s kolena na koleno i sigurni smo da svaka domaćica ima neku svoju tajnu, ali naš predlog je da ga napravite sa ukusom vanile. Jagode u kombinaciji sa vanilom se savršeno dopunjuju i čine pekmez prosto neodoljivim. 

  • Sastojci:
  • 2 kg jagoda
  • 400 g šećera
  • 4 kesice vanilin šećera 
  • 2 limuna

Priprema:

Jagode sipajte u posudu i prelijte vodom. Ostavite da stoje nekih 20 minuta, pa isperite. Nakon toga ih obrišite i isecite na četvrtine. Sipajte u šerpu i pošećerite, pa ostavite da stoje 8 sati ili preko noći. Sok koji su jagode pustile procedite, pa sipajte u  šerpu i dodajte vanilin šećer. Kuvajte dok ne proključa, a onda ostavite još pola sata. Zatim u istu šerpu dodajte oceđene jagode i sok od limuna. Kuvajte još 30 minuta, uz povremeno mešanje. Sterilisane i vruće tegle napunite vrućim pekmezom. 

Izvor: Stvar ukusa