SLATKO OD JAGODA KAO IZ BAKINE SVESKE: Tajna je u pravilnom pranju voća

Domaće slatko od jagoda može svako da napravi.

Shutterstock

Nekada prava domaćinska kuća nije mogla da se zamisli bez slatkog, ali kako danas ljudi imaju sve manje vremena, ova zimnica često izostaje. Obično se slatko nudilo uz kafu gostima, a kako je sezona jagoda, mi predlažemo da ga napravite upravo od ovog voća. Priprema se slično kao i džem, a ni sastojci nisu skupi. 

  • Sastojci: 
  • 1 kg jagoda
  • 1,25 kg šećera

Priprema: 
Jagode očistite i stavite u posudu, pa prelijte vodom. Ostavite tako da odstoje 20 minuta, pa šupljikavom kašikom izvadite na peškir. Sačekajte da se osuše. Ovako oprane jagode neće biti gnjecave, a biće i ukusnije. U šerpu sipajte red jagoda, pa red šećera i tako do sve sastojke ne utrošite. Poklopite i ostavite u frižideru 10 sati da jagode puste sok. Nakon toga jagode kuvajte, a kada smesa proključa smanjite temperaturu. Nemojte da mešate, već povremeno protresite šerpu, a obavezno skidajte penu kad se pojavi. Posle nekih pola sata sklonite slatko sa šporeta, pa pokrijte krpom i ostavite još nekih 10-15 minuta. Nakon toga sklonite krpu i vratite na šporeta da proključa i ostavite minut, dva. Skinite svu penu i opet pokrijte jagode, pa ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi nekih 10-12 sati. Sipajte slatko u sterilisane tegle. 

Izvor: Stvar ukusa