2 RECEPTA ZA KOMPOT OD KAJSIJA: Jedan bez, a drugi sa šećerom - kao iz bakine kuhinje

Ako do sada niste probali ili pravili kompot, pravo je vreme.

Shutterstock

Iskoristite sezonu najraznovrsnijeg voća i napravite na vreme zimnicu. Sada je idealan period da se napravi džem i kompot. Nekada se kompot stalno služio umesto soka i naše bake i deke su ga pravili sa posebnim uživanjem. Danas vam predlažemo da sledite tradiciju i da vi napravite savršeno letnje osveženje koje će se garantovano svideti i vašoj deci.Naš izbor je kompot od kajsija, a nudimo vam recept bez i sa šećerom. Uživajte! 

Kompot od kajsija 

  • Sastojci: 
  • 1 kg kajsije
  • 750 g šećera
  • 1 l vode

Priprema: 

Kajsije dobro operite, prepolovite i uklonite koštice. Potopite ih kratko u ključalu vodu, izvadite i odmah stavite u hladnu vodu da lakše ogulite kožu.Deset polovina očišećenih kajsija stavite u sterilisanu teglu, tako da unutrašnja strana bude okrenuta na dole. U šerpu sipajte vodu i šećer i kuvajte dok se ne otopi, a onda prelijte kajsije. Tako uradite i sa drugom teglom. 

Kompot od kajsija (bez šećera) 

  • Sastojci: 
  • 1 kg kajsije
  • 1 l vode
  • malo limunske kiseline

Priprema: 

Na isti način kao u prvo receptu očistite kajsije, pa ih poređajte u sterilisane tegle. Ista količina kajsija ide u tegli i isto da budu okrenute na dole. U šerpu sipajte vodu i limunsku kiselinu, a ako želite dodajte malo meda. Kuvajte dok ne proključa, a onda prelijte kajsije. Dobro zatvorite. 

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Slatka torta sa tikvicama  TikTok/themodernnonna

Izvor: Stvar ukusa