PIKANTNE PAPRIKE U PAVLACI: Specijalitet sa juga koji možete da jedete kao prilog ili salatu

Naučite kako se spremaju paprike u pavlaci.

Shutterstock

Dolazi vreme da se polako sprema zimnica, a ako spadate u one koji vole da imaju domaće, onda je pravo vreme da na pijaci kupite paprike somborke i napunite ih pavlakom. Pikantne paprike u pavlaci se jednostavno prave i ne zahtevaju preterane kulinarske veštine, a mogu da ulepšaju svaki obrok. Paprike u pavlaci možete da služite kao prilog ili kao salatu uz ručak, a odlične su i za doručak. 

  • Sastojci: 
  • paprike somborke
  • so 
  • voda 
  • kisela pavlaka

Priprema: 
Paprike operite i očistite od semenki. U veliku posudu sipajte vodu i bogato je posolite, pa poređajte paprike (neka budu potopljene u vodi). Poklopite i ostavite ih 7 dana, a možete i mesec. Nakon toga paprike napunite kiselom pavlakom i ređajte ih u posudu u kojoj ćete ih držati. Ređajte ih da stoje stisnuto jedna do druge, pa premažite pavlakom i preko poređajte još jedan sloj. Na isti način ređajte dok ne napunite posudu. Poslednji sloj treba da bude premaz od pavlake. Ostavite ih na toplom nekih 2-3 dana, a a vodu koja se skupila pažljivo procedite. Nakon toga ih čuvajte u frižideru.

Napomena: U zavisnosti od paprika zavisi i količina ostalih sastojaka. Za vodu procenite koliko će vam biti potrebno da pokrije paprike, a pavlake uvek treba da bude pola kg do kg više od paprika. 

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Borjan pravio ajvar sa suprugom i sinom  Instagram

Izvor: Stvar ukusa