KAKO SE PRAVE BARENE PAPRIKE: Zimnica koju jedva čekate i koja će prva nestati sa polica

Barene paprike su obavezne u svakoj zimnici.

Stvar Ukusa

Kada se letu približava kraj, zna se da je vreme da se pravi zimnica. Danas se ljudi uglavnom odlučuju za kupovnu, ali ona ne može da bude ukusna kao i domaća. Pored specijaliteta kao što su ajvar, pinđur, džem..., ono što obavezno treba da uvrstite u zimnicu jesu i barene paprike. Njih retko možete i da nađete u prodavnici. Barene paprike se prave od paradajz paprika, priprema nije mnogo komplikovana, a odlično se slažu uz pečenje ili bilo koje drugo jelo. 

  • Sastojci:
  • 14 kg paradajz paprika
  • 6 l vode
  • 2 l sirćeta
  • 1 l ulja
  • 500 g šećera
  • 500 g soli
  • biber u zrnu
  • 7-8 lovora
  • malo sode bikarbone 

Priprema:

U plastične posude sipajte vodu i sodu bikarbonu, pa ubacite cele paprike. Ostavite ih u vodi 15-20 minuta, pa svaku osušite čistom krpom. Zatim ih prepolovite na pola, očistitite semenke i skinite ako ima neki truli deo. Možete i sitnije da sečete, ali lepše je kada su krupni komadi. Vodu sipajte u šerpu i dodajte sirće, ulje, šećer, so, biber i lovor. Kada voda proključa ubacite paprike koje ste proprali (čisto da sklonite semnke ako su ostale), pa kuvajte 2 minuta. Ne smeju da se prekuvaju.Ređajte u sterilisane tegle, plastikom ili drvetom ih sabijte i prelijte tečnošću u kojoj su se kuvale. Paprike moraju da budu skroz prekrivene da se ne pokvare. Ohladite na sobnoj temperaturi, pa čuvajte u frižideru ili na hladnom i mračnom mestu.

This browser does not support the video element.

TRIK ZA BRZINSKE PUNJENE PAPRIKE: Ovakve nikada niste probali! SVAKA DOMAĆICA TREBA DA ZNA  Kurir televizija

Izvor: Stvar ukusa