KAKO SE PRAVI LJUTENICA: Pravi gurmani ne mogu da zamisle zimnicu bez ovog pikantnog specijaliteta

Ako nikada niste spremali naučite kako se pravi ljutenica.

Shutterstock

Paprika je nezaobilazna ako pripremate domaću zimnicu, jer se od nje pravi većina specijaliteta. Ako volite pinđur i ajvar, sigurni smo da će vam se dopasti i ljutenica, koji se pravi od paprike, paradajza i ljutih papričica. Na slavama obavezno poslužite ljutenicu sa pečenjem jer se odlično uklapaju. 

  • Sastojci:
  • 2 kg paradajza
  • 2 kg paprike
  • 200 ml ulja
  • 100 g šećera 
  • 200 ml sirćeta
  • 1 veza peršuna 
  • 3 sveža lista celera
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike bibera
  • 8 ljutih paprika 
  • 1 kesica konzervansa

Priprema:

Paradajz zasecite, pa kratko blanširajte, a zatim ogulite. Isecite i izblendirajte. Propržite ljute papričice, pa ih očistite od peteljki i semenki. Obavezno stavite rukavice. Peršun i list celera izblendirajte, pa dodajte čenove belog luka i lepo usitnite. U duboku šerpu sipajte ulje, pa sipajte paradajz koji ste prethodno izblendirali, a zatim pržite nekih 20 minuta. Nakon toga dodajte seckane ljute papričice i ostavite još 15-20 minuta. Dodajte lišće celera i peršuna, kao i beli luk, a onda i šećer, so, biber, konzervans i sipajte sirće. Sve zajedno kuvajte još 5 minuta, a zatim sklonite šerpu sa šporeta. Sipajte ljutenicu u sterilisane tegle i dobro zatvorite. 

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)  Kurir televizija

Izvor: Stvar ukusa