Ljutenica je začinjen specijalitet od povrća, po teksturi i ukusu sličan ajvaru, ali je nešto ljućeg ukusa. Najveća razlika između ljutenice i ajvara je u tome što ljutenica može da se sprema od termički neobrađene paprike. Naša čitateljka Ljubica nam je poslala recept za ljutenicu sa čeri paradajzom, a evo kako da je i vi pripremite.
- Sastojci:
- 1kg zelenog paradajza
- 1kg zrelog crvenog čeri paradajza
- 1,5 kg paprika
- 0.5 kg ljutih papričica
- 1 dl sirćeta
- 2 dl ulja
- 125 g šećera
- pola kesice mlevenog bibera
- so po ukusu
- 4- 5 čena belog luka
- 1 kesica konzervansa
Priprema:
Paradajz samleti, staviti u šerpu zajedno sa uljem, sirćetom, šećerom i biberom. Staviti da se kuva sat vremena, povremeno mešati. Sve paprike i ljute papričice,samleti i dodati u u paradajz, kuvati još sat i po vremena, povremeno, takođe, mešati. Pred kraj kuvanja dodati so, beli luk sitno iseckan. Konzervans dodati na kraju kuvanja. Sipati u sterilisane tegle, umotati, ostaviti da se ohlade.
Recept poslala Ljubica Aničić
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus