Ljutenica je začinjen specijalitet od povrća, po teksturi i ukusu sličan ajvaru, ali je nešto ljućeg ukusa. Najveća razlika između ljutenice i ajvara je u tome što ljutenica može da se sprema od termički neobrađene paprike. Naša čitateljka Ljubica nam je poslala recept za ljutenicu sa čeri paradajzom, a evo kako da je i vi pripremite.

  • Sastojci:
  • 1kg zelenog paradajza
  • 1kg zrelog crvenog čeri paradajza
  • 1,5 kg paprika
  • 0.5 kg ljutih papričica
  • 1 dl sirćeta
  • 2 dl ulja
  • 125 g šećera
  • pola kesice mlevenog bibera
  • so po ukusu
  • 4- 5 čena belog luka
  • 1 kesica konzervansa

Priprema:

Paradajz samleti, staviti u šerpu zajedno sa uljem, sirćetom, šećerom i biberom. Staviti da se kuva sat vremena, povremeno mešati. Sve paprike i ljute papričice,samleti i dodati u u paradajz, kuvati još sat i po vremena, povremeno, takođe, mešati. Pred kraj kuvanja dodati so, beli luk sitno iseckan. Konzervans dodati na kraju kuvanja. Sipati u sterilisane tegle, umotati, ostaviti da se ohlade.

Recept poslala Ljubica Aničić

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE