Leskovački ajvar je najpoznatiji po kvalitetu i odličnom ukusu. Sastoji se od pečenih paprika, ulja, soli i šećera. U principu u njega se ne dodaje ništa više, ali ako želite da bude pikantniji slobodno dodajte ljutu papriku. Kao što smo već rekli glavni sastojak ajvara su paprike, bilo barene ili pečene, ali ukus je lepši ako su pečene. Bitno je da kupite dobre paprike ako želite da napravite kvalitetan ajvar, a najpoznatija vrsta je kurtovka. Birajte crvene komade, pljosnate i dugačke, pravilnog oblika. Treba da bude mesnata, ali što suvlja, tj. u mesnatom delu paprike ne sme biti mnogo vode. 

Savetujemo vam da nikako ne kupujete paprike u džakovima i kutijama, bez obzira što su možda jeftinije. Na površini možda vidite zdrave i lepe paprike, ali vrlo je verovatno da vas unutra čekaju kvrgave, sitne, a možda i zelene/prezrele paprike.

Sastojci:
6 kg paprika 
1/2 l ulja 
3 kašike soli
3 kašike šećera

Priprema:

Papriku ispecite u rerni ili na plotni, a ako imate dvorište na roštilju. Zatim je ostavite da se dobro ocedi, najbolje je preko noći. Zatim papriku oljuštite, uklonite semenke i ispasirajte. Vodite računa da ostanu i malo krupniji komadi kako bi se osetio pun ukus paprike.  U šerpu sipajte ulje, šećer i so, pa dodajte paprike. Kuvajte i na početku mešajte lagano i slabije, a zatim ubrzajte i jače mešajte i pojačajte i temepraturu tad. Ajvar treba da bude gust i kompaktan, a da li je dovoljno upržen proverite tako što ćete provući varjaču po dnu šerpe i ako ostane trag, to znači da je višak vode ispario i da je vaš ajvar spreman. Bitno je da pravilno konzervirate ajvar kako se ne bi pokvario. Prvo sterilišite tegle. Operite ih, pa osušite i stavite u rernu da se zagreju na 100°C i ostavite ih tako 15 minuta. Zatim ih napunite ajvarom da popunite sve šupljine. Kada ste napunili tegle ajvarom, stavite ih ponovo u rernu da se greju na 100°C na 15 minuta, bez poklopca. Videćete da se uhavtila blaga korica na vrhu, a zatim ih zatvorite poklopcima koje ste kuvali u ključaloj vodi 15 minuta. Dobro zatvorite i ponovite proces, stavite zatvorene tegle u u rernu na 100°C da se greju 15 minuta.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE