Ajvar je tradicionalna balkanska zimnica za koju se smatra da potiče iz Makedonije. U Srbiji se ne može zamisliti zimnica bez ovog priloga, a u zavisnosti od regija, sprema se sa malim varijacijama. Pa tako Leskovčani, čiji kraj je poznat po uzgoju paprika a samim tim i pravljenju ajvara, imaju svoju omiljen recept. Njihova zimnica je obično ljuta, a može vrlo malo da "rezi" pa do toga da bude opasno "ožari" nepca...
Leskovački ajvar je bogat ukusom paprike i belog luka, a možete ga koristiti kao namaz, dodatak jelima ili kao umak.
Sastojci:
- 1,5 kg crvenih paprika
- 2-3 ljute papričice (ako hoćete da bude ljući, da "ožari nepca" dodajte više)
- 2-3 čena belog luka
- 3-4 kašike ulja
- so po ukusu
- sirće po ukusu (oko 2-3 kašike)
- šećer po ukusu (oko 1 kašika, opciono)
- mlevena crvena paprika po ukusu (za dodatnu boju i ukus, opciono)
Priprema:
Operite paprike i ljute papričice, a zatim ih isecite na krupnije komade, uklanjajući semenke. Stavite ih u veliku šerpu ili lonac i kuvajte na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju i blago se karamelizuju, povremeno mešajući. To će trajati otprilike 30-40 minuta. U međuvremenu, možete zagrejati ulje u drugom tiganju i propržiti iseckani beli luk dok ne postane staklast. Dodajte ljute papričice i kratko propržite. Kada su paprike skuvane, izvadite ih iz šerpe i ostavite da se ohlade nekoliko minuta. Zatim ih oljuštite i iseckajte na manje komade.
U blenderu ili procesoru za hranu, usitnite skuvane paprike, beli luk i ljute papričice dok ne dobijete glatku smesu. Po potrebi dodajte malo ulja da biste olakšali proces mlevenja. Prebacite smesu iz blendera nazad u šerpu. Dodajte so po ukusu, sirće i šećer. Dodajte i mlevenu crvenu papriku ako želite intenzivniju boju i ukus. Kuvajte ajvar na niskoj vatri, povremeno mešajući, još 20-30 minuta ili dok ne postane gušći i dobije bogatiji ukus.
Nakon što se ajvar skuva, sipatjte ga u sterilisane staklene tegle dok je još vruć. Zatvorite tegle i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa