LESKOVAČKI LJUTI AJVAR: Birajte varijantu koju više volite - samo da malo "rezi" ili da ožari nepca

Obavezno probajte ovaj recept za leskovački ajvar sa ljutim paprikama!

Shutterstock

Ajvar je tradicionalna balkanska zimnica za koju se smatra da potiče iz Makedonije. U Srbiji se ne može zamisliti zimnica bez ovog priloga, a u zavisnosti od regija, sprema se sa malim varijacijama. Pa tako Leskovčani, čiji kraj je poznat po uzgoju paprika a samim tim i pravljenju ajvara, imaju svoju omiljen recept. Njihova zimnica je obično ljuta, a može vrlo malo da "rezi" pa do toga da bude opasno "ožari" nepca...

Leskovački ajvar je bogat ukusom paprike i belog luka, a možete ga koristiti kao namaz, dodatak jelima ili kao umak.

Sastojci:

  • 1,5 kg crvenih paprika
  • 2-3 ljute papričice (ako hoćete da bude ljući, da "ožari nepca" dodajte više)
  • 2-3 čena belog luka
  • 3-4 kašike ulja
  • so po ukusu
  • sirće po ukusu (oko 2-3 kašike)
  • šećer po ukusu (oko 1 kašika, opciono)
  • mlevena crvena paprika po ukusu (za dodatnu boju i ukus, opciono)

Priprema:

Operite paprike i ljute papričice, a zatim ih isecite na krupnije komade, uklanjajući semenke. Stavite ih u veliku šerpu ili lonac i kuvajte na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju i blago se karamelizuju, povremeno mešajući. To će trajati otprilike 30-40 minuta. U međuvremenu, možete zagrejati ulje u drugom tiganju i propržiti iseckani beli luk dok ne postane staklast. Dodajte ljute papričice i kratko propržite. Kada su paprike skuvane, izvadite ih iz šerpe i ostavite da se ohlade nekoliko minuta. Zatim ih oljuštite i iseckajte na manje komade.

U blenderu ili procesoru za hranu, usitnite skuvane paprike, beli luk i ljute papričice dok ne dobijete glatku smesu. Po potrebi dodajte malo ulja da biste olakšali proces mlevenja. Prebacite smesu iz blendera nazad u šerpu. Dodajte so po ukusu, sirće i šećer. Dodajte i mlevenu crvenu papriku ako želite intenzivniju boju i ukus. Kuvajte ajvar na niskoj vatri, povremeno mešajući, još 20-30 minuta ili dok ne postane gušći i dobije bogatiji ukus.

Nakon što se ajvar skuva, sipatjte ga u sterilisane staklene tegle dok je još vruć. Zatvorite tegle i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

CRVENO BLAGO! Proizvode ga samo četiri porodice u Srbiji, a mi smo pažljivo zabeležili svaki detalj njegove pripreme! (KURUR TV)  Kurir televizija

Izvor: Stvar ukusa